fbpx Интернет решенията трябва да влязат и в градската среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет решенията трябва да влязат и в градската среда

Заместник - кметът на София по бюджет и стопанска дейност Дончо Барбалов откри форум „Бъдещето на София“ в сградата на Съюза на архитектите в България. Събитието събра архитекти, технологични специалисти, представители на строителния бранш и сферата на домашната автоматизация, както и сдружения за развитие на градската среда, които представиха своите виждания за бъдещето на столицата.

Кметът Барбалов каза, че през последните години са инвестирани в столицата над 3 млрд. лева, от които 2 млрд. лв. са безвъзмедни европейски средства, като започнахме модернизиране на транспортна и транспортната инфраструктура. Над 90% от тролейбусите са обновени, доставени са 126 нови автобуси и 20 трамваи и 10 метровлакове. Той добави, че Общината е с амбиция да продължи политиката си за устойчиво развитие на столицата и ще продължи да изпълнява през тази и следващата година амбициозната си програма както в областта на транспорта и инфраструктурата, така и в сферата на устойчивото бъдеще и екологията.

Навлизането на решенията за интернет с максимална гъвкавост, сред които такива за пренос на данни през електрическата мрежа беше една от тенденциите за по-устойчива градска среда, представени на събитието. Интеграцията на новите технологии в строителството беше сред важните акценти на форума „Бъдещето на София“, като бяха представени технологии от типа „data over powerline“ (пренос на данни по електрическата мрежа), които позволяват значително оптимизиране на комуникационната инфраструктура в сградите.

Предстоящият ръст на технологиите от типа „Интернет на нещата“ (Internet of Things) беше акцент в презентацията на младия предприемач Любомир Янчев, създател на системата за домашна автоматизация Мелиса. Той прогнозира, че много скоро всевъзможни предмети около нас – от четката за зъби и вилиците, до сградите ще бъдат свързани с интернет и чрез разнообразни сензори ще събират данни за околната среда и ще могат да се управляват отдалечено. Ползите за това са много – от удобството и спестяването на време, до повишаването на енергийната ефективност и по-малкия отпечатък върху околната среда.