fbpx В прегръдките на слънцето, въздуха и водата... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В прегръдките на слънцето, въздуха и водата...

етикети

Сигурно няма човек, който да не си представя екзотиката на едно пътешествие на борда на огромен кораб. Ако не сте били вече участник в такова преживяване, то поне сте гледали красиви филми, в които красотата на безвремието отстъпва място на всички делнични и житейски проблеми.
След няколко седмици предстоят двете най-значими световни конференции в круиз индустрията – тази в Маями, касаеща предимно световния и американски пазари и тази в Саутхемптън, касаеща предимно британския и европейски пазари. Вече обаче и реалностите и тенденциите за 2011-та са ясни.

2011-та ще бъде поредната рекордна година по брой пасажери в историята на круиз индустрията, като се очакват на палубите да се качат над 16 милиона пасажера. За 2010-та круиз пасажерите са били 15 милиона. Индустрията вкарва в бизнеса 14 нови мега-лайнера на вода през тази година, на обща стойност 4,6 млрд. долара. А през миналата година бяха пуснати на вода други нови 12.
Неизменно за последните 10 години круиз индустрията е най-динамично растящия сектор от цялата туристическа индустрия. Круизите представляват интерес номер едно сред потребителите спрямо който и да е друг вид пътуване или почивка. Според проучвания причините са няколко:
- качеството на предлагания туристически продукт;
- опита от предишни круиз ваканции;
- цената;
- удовлетворението от новите кораби.

Любопитен факт е, че 94% от круиз агенциите в целия свят са оптимистични за ръст в продажбите през 2011. Всички те ще предложат още по-голяма диверсификация на маршрутите по целия свят.
Туристите ще могат да се наслаждават на нови забавления и атракции на борда на корабите за 2011-та. Средното време на постъпване на круиз резервация преди круиза, се увеличава от 4,5 месеца през 2009-та на 5,8 месеца през 2011-та. А средната продължителност на круиз ваканцията се увеличава през 2011-та до 7,2 дни.

В Европа

Най-бързо растящия пазар в световен мащаб е именно европейският. Ръстът само за една година на нашия континент надхвърля 12%, до забележителните 5 милиона пасажера. В Европа оперират общо 45 круиз линии с общо 124 кораба (морски и речни). Тази година ще бъде рекордна и за круизите в Европа. Никога досега не е имало такава концентрация на пасажерски кораби в европейски води. Разбира се, повишената конкуренция води от една страна до по-ниски и достъпни цени, а от друга - до печеливши и доволни гости. Това показва и статистиката: 23% ръст на европейския пазар за последните 3 години. Почти две трети от клиентите на Стария континент предпочитат като дестинация Средиземно море и островите в Атлантическия океан; 18% - Северна Европа, 24% - извън Европа, главно Карибските острови.
Средната възраст на круиз пасажерите продължава да пада. В момента тя е 54 години. Едно от обясненията е, че круизите стават все по-достъпни за по-широк кръг потребители от всички възрастови групи.

В България

Круиз ваканциите набират все по-голяма популярност сред клиентите и в България. Определено 2011-та ще бъде рекордна за нашия пазар, като до момента направените резервации бележат забележителния ръст от над 200% спрямо същия период на миналата година. Това важи както за индивидуалните резервации, така и за групите. Предпочитана дестинация за българите остава Средиземно море. Интересно е обаче да се отбележи, че Карибските острови изпреварват Балтийско море като втора най-предпочитана дестинация. Сумата, която харчат нашите сънародници за 7-дневен круиз на пълен пансион, с атракциите и забавленията на борда в Средиземно море, с включени полети отиване и връщане, всички трансфери, евентуално хотел, всички такси и медицинска застраховка, започва от около 900 - 1000 евро на човек, настанен в двойна каюта. Круизите са особено търсени и при поводи, а и като подаръци за близки – юбилеи, годишнини от сватба, меден месец и др.

Повишена популярност има сред речните круизи в Европа. Постъпват запитвания и за околосветски плавания. При тях обаче планирането започва поне една година предварително. Тази година круиз линиите са завишили още повече контрола върху американските круиз агенции и туроператори да не приемат резервации от страни извън САЩ и Канада. През 2010 г. имаше неприятни случаи на недопускането на борда на кораба и връщането на суми на български пасажери, резервирали през американски интернет сайтове. Проучвания сочат, че средно един потребител разглежда 18 интернет сайта преди да вземе решение за своя круиз. Въпреки това предпочитания метод за резервация остава чрез круиз експерт – лице в лице (25%), по телефон чрез круиз експерт (38%), он-лайн чрез круиз експерт (17%) или директно чрез круиз линията (20%) от които он-лайн (12%).

Сред основните силни черти на круизите са големия избор на маршрути по целия свят и по време на всички сезони; богатия избор на хранене – специализирани ресторанти на борда, гостуващи шеф-готвачи, местна и интернационална кухня, кулинарни демонстрации и състезания. Не по-малко привлекателни са забавленията и обогатяващите програми по време на круиза – семинари, лектори на борда, дегустации и обучения, в голямата си част които са или безплатни или на символична такса за участие в рамките на 10-30 долара на човек (ако например дегустирате старо вино или уиски). Силен интерес има към тематичните круизи – музика, храна и вино, култура и изкуство, алтернативен начин на живот и др. Круиз линиите привличат водещи световни оператори на спа и фитнес центрове на корабите, на козметични салони и ред други допълнителни услуги, включително богати спортни програми – футбол, баскетбол, тенис, мини-голф и т.н. Децата също не са забравени. За всяка възрастова група има клубове за тях, като детегледачки и обучен персонал поемат грижата и освобождават време на родителите в голямата част от денонощието.

Водещи дестинации при круизите 

1. Европейски реки
2. Средиземно море
3. Острови в Гърция и Турция
4. Карибски острови и Източно Мексико
5. Южна Америка
6. Панамски канал
7. Хавайски острови и Южен Пасифик
8. Китай и Япония
9. Югоизточна Азия
10. Балтика и Скандинавия

 

 Какво е добре да знаем

От коя круиз компания какво да очаквате
За да изберете круиз, който в най-пълна степен съвпада със стила ви на живот и почивка, с интересите и бюджета ви, е важно да имате обща представа кои круиз линии кои пазарни сегменти обслужват. В круиз индустрията се разграничават четири основни пазарни сегмента - икономичен, стандартен, първокласен, луксозен (виж фиг. 1). В рамките на един сегмент, круиз линиите също се градират. Корабите на големите круиз компании като Celebrity Cruises, Royal Caribbean International (RCI) и Carnival Cruise Lines също имат класове. Нещо повече, всяка круиз компания оперира в определени дестинации.
Когато знаете това, независимо с какви епитети е украсена офертата, името на круиз компанията ясно ще ви каже какво ниво качество и преживяване ще получите за парите си.
В рамките на един сегмент, компаниите също са подредени по качество (изброени в низходящ ред). Интересно е да се наблюдава, че това което у нас се определя като първокласен и луксозен круиз продукт, в Америка и Европа попада в стандартния сегмент.

Икономичен круиз – най-важна е ниската цена, забавленията са ограничени до необходимия минимум или липсват.
Стандартен круиз – активна и динамична почивка, много забавления и предложения за брегови екскурзии, интензивна програма в точките от маршрута. Този продукт привлича много семейства. Безплатното настаняване на деца в каютата на родителите е стратегия, използвана от някой круиз компании. Бъдете внимателни по два аспекта – детската глъчка е навсякъде (има много деца поради ниската цена), а и специализираните клубове и зони са пренаселени. Други компании таксуват децата, но в замяна на това, детските клубове са просторни и разнообразни, обособени са възрастови зони, има специализирани обучителни занимания и забавления. В единият случай получавате ниска цена, в другия - качествена ваканция.
Първокласен круиз – корабите са по-малки от тези за стандартен круиз, обслужването се доближава до индивидуално, кухнята е гурме, каютите са по-големи, по-малко деца, пасажерите са над 40 г. Според Дъглас Уорд, гуру сред круиз експертите, оценяващ качеството на принципа на таен клиент, круизите на Celebrity Cruises, особено на корабите от клас Solstice са най-добрия първокласен продукт, в който малките детайли добавят усещане за ексклузивност към пътешествието.
Луксозен круиз – малки кораби, стойността е в преживяването, в дизайнерския интериор, в насладата от най-висока кухня и обслужване, в гостуването като лектори на световноизвестни политически лидери, дипломати, посланици, учени, писатели, в съотношението ”пасажери към екипаж”, което се доближава до 1:1, почивката има по-лежерен характер, възможна е тематична насоченост.

Цените в стандартния сегмент круизи (които са малко по-скъпи от бюджетния сегмент), за 7-нощувки в Средиземно море вече започват някъде около 450-500 евро на човек в двойна каюта.

снимки: Cruise.BG