fbpx Стотици хиляди танцуват виенски валс в новогодишната нощ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стотици хиляди танцуват виенски валс в новогодишната нощ

 

По време на новогодишните празници в австрийската столица отново ще цари истинско веселие. За 30-и път центърът на Виена се превръща в огромна бална зала. Юбилейното издание на новогодишното парти тази година ще премине под мотото "Виена  обединява". Изненадата на нощта е пространството между известното "Кафе Ландтман" и един от най-реномираните немскоезични театри, Бургтеатър, наречено "Приятели във Виена". Това е събитието, което си е поставило за цел да събере на едно място непознати, които да прекарат една незабравима новогодишна нощ заедно и да се разделят като приятели.  

От 14.00 ч. до 2.00 през нощта от площада пред катедралата "Свети Стефан" започва т.нар. Новогодишна пътека, където на 50 000 кв.м. са разположени 10 сцени. Музика има за всеки вкус – рок, поп, соул, блус и диско, но не липсва и класическа музика и джаз. С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите училища предлагат там безплатни курсове за валс. За всички, които желаят да надникнат в бъдещето, отново е подготвена специална “Улица на щастието”, където астролози и ясновидци ще тълкуват знаците на звездите и картите.

Кулминацията на празника, която не трябва да се пропуска, са фойерверките над сградата на кметството точно в полунощ. В същия момент от катедралата "Свети Стефан" се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на празничните фойерверки звучи валсът "На хубавия син Дунав", а след него и "Ода на радостта". Виенският Пратер също кани всички желаещи на невероятно шоу с фойерверки. Организаторите очакват, че близо 750 000 души ще посрещат Новата година във вихъра на танца по улиците на австрийската столица.