fbpx Пандемията е променила навиците за почистване на кожата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пандемията е променила навиците за почистване на кожата

Според резултатите от най-новото проучване на CeraVe, проведено онлайн от IPSOS в 23 държави и обхващащо 10,100 души, 64% от хората в световен мащаб споделят, че ритуалите им по почистване са се променили през последните 12 месеца. В България 28% от тях почистват лицето си по-често, а 18% - по-дълго.

В контекста на това „ново нормално“ в хигиенните навици на хората, достъпът до надеждна дерматологична информация е по-важен от всякога. Въпреки това, през същия този период от време, само 11% от хората са получили информация как да почистват кожата си директно от дерматолог.

За да се справи с този пропуск в информираността на хората, през юли CeraVe си партнира с водещи дерматолози по кампанията си „Да почистим лицето си по препоръка от дерматолог“.

Ефектът на пандемията върху почистването на лицето

С промяната в ежедневните навици и здравната обстановка през последната година, повечето хора по света търсят нови ритуали по почистване на лицето. Според резултатите от глобалното проучване на CeraVe, по-голямата част (90%) от хората съобщават, че пандемията е дала отражение върху ежедневието им, а 28% от тях – че състоянието на кожата им се е променило изцяло в резултат на фактори, свързани с пандемията.

Макар и потребителите да могат да намират полезна информация онлайн, лесно могат и да бъдат допуснати грешки, когато не се използват дерматологични източници. Следват често срещани погрешни схващания и поведение, които биха могли да доведат до увреждане на защитната бариера на кожата:

  • 69% от респондентите използват топла и гореща вода за почистване на лицето си; българите не се различават значително – предпочита се топлата вода;
  • 67% от респондентите не използват продукти за почистване с балансирано pH;
  • 42% от респондентите използват само вода за почистване на лицето си. В България този процент е 53%;
  • 31% от респондентите усещат кожата си „скърцащо чиста“ след почистване, което може да означава нарушена защитна бариера на кожата. В България 65% споделят това твърдение!
  • 30% от респондентите смятат, че почистването не може да помогне за възстановяване на защитната бариера на тяхната кожа;

Проучването разкри ясни резултати за тези, които са следвали съветите на дерматолог за ритуала им по почистване на лицето през изминалата година. Тези респонденти са показали тенденция към по-добри ритуали по почистване и по-добри навици за грижа за кожата след почистване. Те са и два пъти по-склонни да съобщават за подобрение в състоянието на кожата си през същия период:

  • 59% от тях използват почистващ продукт за лице [спрямо 41% от респондентите, които не са се консултирали с дерматолог];
  • 76% от тях смятат, че почистващият продукт поддържа защитната бариера на кожата [спрямо 60% от респондентите, които не са се консултирали с дерматолог];
  • 25% от тях съобщават, че състоянието на кожата им се е подобрило през последната година [спрямо 12%, които не са се консултирали с дерматолог];

Брандът CeraVe се създава през 2005 г., когато експертите забелязват, че много от състоянията на кожата, като акне, екзема, псориазис и суха кожа, имат нещо общо помежду си, а именно: нарушена защитна бариера на кожата. Разработени с дерматолози, продуктите предлагат грижа за кожата, която съдържа три основни серамида, както и революционната MVE технология, която доставя активните съставки поетапно в кожата и помага за възстановяване на естествената ѝ защитна бариера.