fbpx Започва почистване на Рила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва почистване на Рила

Започва почистване на Рила

Започна ежегодното почистване на труднодостъпни защитени територии, организирано от екологично сдружение За Земята от 1999 година насам. Доброволци ще чистят отпадъците в Национален парк Рила. Те ще работят в района на хижите Скакавица и Отовица, като елиминират стари бунища и нови натрупвания на отпадък, нехайно захвърлен сред природата. Ще бъдат почистени и туристическите маршрути стартиращи от двете хижи и пътеката между тях. Очакваме поне 100 участника да се включат в акцията.

Тази година инициативата е подготвена съвместно с доброволци от Млади приятели на Земята, които са активни в младежкото крило на организацията. От началото на 2014 За Земята работи върху изграждането на младежка мрежа, като Чистене 2014 е първият съвместен проект между младите активисти и За Земята.

Въпреки че дългогодишната кампания вече има видим резултати и боклуците са значително по-малко по планинските склонове на националните паркове в Бълграия – от сдружението продължават инициативата си за чисти планини.

През последните16 години са събрани и предани за рециклиране или в регламентирани сметища 85 тона отпадъци. От За Земята призовават към минимизиране на количествата нежелани опаковки и не-биоразградими отпадъчни продукти, които туристите носят със себе си в планината. Това е вид превенция на генерирането на отпадък на места, където той трудно се събира и извозва до сметища или преработващи инсталации.

Планинксите чистачи ще откриете в действие на:

28 август - х. Скакавица (следобедно започване с разкопаващата дейност по старото сметище там)


29 и 30 август - работа в околностите на х. Скакавица


31 август - преход до х. Отовица (около 7 часа)

01 и 02 септември - работа в околностите на х. Отовица


03 септември -  слизане в с. Самораново (Дупнишко)