Започва почистване на Рила

Започна ежегодното почистване на труднодостъпни защитени територии, организирано от екологично сдружение За Земята от 1999 година насам. Доброволци ще чистят отпадъците в Национален парк Рила. Те ще работят в района на хижите Скакавица и Отовица, като елиминират стари бунища и нови натрупвания на отпадък, нехайно захвърлен сред природата. Ще бъдат почистени и туристическите маршрути стартиращи от двете хижи и пътеката между тях. Очакваме поне 100 участника да се включат в акцията.

Тази година инициативата е подготвена съвместно с доброволци от Млади приятели на Земята, които са активни в младежкото крило на организацията. От началото на 2014 За Земята работи върху изграждането на младежка мрежа, като Чистене 2014 е първият съвместен проект между младите активисти и За Земята.

Въпреки че дългогодишната кампания вече има видим резултати и боклуците са значително по-малко по планинските склонове на националните паркове в Бълграия – от сдружението продължават инициативата си за чисти планини.

През последните16 години са събрани и предани за рециклиране или в регламентирани сметища 85 тона отпадъци. От За Земята призовават към минимизиране на количествата нежелани опаковки и не-биоразградими отпадъчни продукти, които туристите носят със себе си в планината. Това е вид превенция на генерирането на отпадък на места, където той трудно се събира и извозва до сметища или преработващи инсталации.

Планинксите чистачи ще откриете в действие на:

28 август - х. Скакавица (следобедно започване с разкопаващата дейност по старото сметище там)


29 и 30 август - работа в околностите на х. Скакавица


31 август - преход до х. Отовица (около 7 часа)

01 и 02 септември - работа в околностите на х. Отовица


03 септември -  слизане в с. Самораново (Дупнишко)


 

Facebook comments