fbpx ЕК не гледа с добро на облекчаване на забраната за пушенето у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ЕК не гледа с добро на облекчаване на забраната за пушенето у нас

Облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България няма да бъде добре посрещната от Европейската комисия се посочва в отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова. Според ЕК подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.
Моника Панайотова заявява, че тенденциите по отношение на либерализацията на забраната за тютюнопушенето в България са особено разочароващи в контекста на докладвания от Комисията през февруари значителен напредък в България.
Според проучвания, финансирани от ЕК, пушенето е причина за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300).
По отношение на обвързаността на действията на държавите-членки в тази сфера с правния ред в ЕС, Комисията разяснява, че в съответствие с Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, на 30 ноември 2009 г. Съветът е приел препоръка относно среда без тютюнев дим. Тя приканва държавите-членки да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 година. Въпреки, че тази препоръка не е правно обвързваща, България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна.