fbpx Приключва ли европейската газоза криза? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приключва ли европейската газоза криза?

През месец април европейските енергийни пазари продължиха да възстановяват нивата си от  периода преди пандемията в условията на значителни запаси, трайно ограничено търсене и - в повечето случаи - голямо предлагане в световен мащаб. Въпреки това, отчитането на едни от най-ниските цени за Европа за последните две години не означава задължително, нито че европейската газова криза е приключила, нито че пазарите са останали незасегнати през април. Точно обратното, събития като продължителните стачки във Франция през периода за поддръжка на техните атомни реактори в комбинация с необичайно студените периоди в началото на април, подкрепиха рисковите прогнози и доказаха, че всяко връщане към новото "нормално" е не само въпрос на време, но и комбинация от няколко основни фактора. Това представя в свой анализ Анди Зомер, директор Фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions. 

Трайното ограничено търсене, ефектът от великденските празници, подобряването на хидробалансите и, най-вече, сезонното увеличение на слънчевото греене през април смъкнаха пиковите цени на електроенергията. Въпреки че инверсията на обичайната премия за пикова енергия спрямо цените за базово натоварване не е нещо ново, мащабът на тази инверсия в Нидерландия миналия месец и степента на отрицателните цени достигнаха нови нива. Търсенето на електроенергия е друг основен двигател, който все още е с около 6% под петгодишната си средна стойност на няколко пазара и се очаква през предстоящото лято по-често да се появяват отрицателни разлики между пиковата и базовата енергия.

Сезонният спад на търсенето на електроенергия в Европа, подобреното производство на ядрена енергия във Франция и обилните валежи, в съчетание с гореспоменатите по-високи нива на слънчево греене, повишиха запасите от водни ресурси на повечето пазари и спомогнаха за намаляване на рисковата премия. Във Франция, стачките, организирани от синдикати срещу пенсионната реформа първоначално ограничиха производството на ядрена енергия в много реактори и забавиха графика за поддръжка, като това доведе до увеличение на рисковата премия във френските договори за електроенергия през зимата. Въпреки това, след като ядреният регулатор на Франция ASN одобри плановете на EDF да инспектира направените заварки по време на планираните ремонти, планираните за първото тримесечие на 2024 г. договори за доставка на базова енергия поевтиняха с около 100 евро за МВч. в рамките на една седмица. В сравнение със съседните държави, цените в Германия това лято са резултат от окончателното закриване на германските ядрени реактори, докато във Финландия реакторът Olkiluoto 3 влезе в експлоатация след 14-годишно закъснение.

По отношение на горивата, цените на газа в краткосрочен план тръгнаха надолу, тъй като стабилните глобални доставки и продължителното понижение на търсенето в Азия доведоха до изключително засилени доставки на LNG в Европа. Търсенето на ниско калорийни въглища в Европа и отделни част на Азия също беше основна причина цените на въглищата да се запазят ниски, а нивата на разходите са индикатор за по-нататъшно ограничено намаление.