fbpx Едно от най-големите ИТ събития - Webit - напуска България. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Едно от най-големите ИТ събития - Webit - напуска България.

След като три поредни години международният форум Webit Congress се провеждаше в София, От 2012 г. Турция ще бъде новия дом на събитието. През 2011 година то привлече над 5300 инвеститори, интернет професионалисти и топ световни експерти от 45 държави.
„България винаги ще остане родината на Webit” каза основателят на събитието Пламен Русев. „Голяма роля в избора на нова локация изигра изключително проактивната комуникация и политика на турското правителство в лицето на агенцията за инвестиции и кабинета на министър председателя“, добави Русев.

Преместването на събитието в Турция означава пропуснати възможности за инвестиции в технологии и работни места в дигиталната индустрия в България .
Редица бизнес лидери, сред които и Том Баумън – вице президент на BBC Worldwide наричаха „Webit – най-добрата реклама на България като инвестиционна дестинация“.
Събитието години наред поставяше страната на дигиталната карта на света и беше притегателна сила за топ представители на най-иновативните компании в света, за стотици представители на международни медии, блогъри и едни от най-големите и активни инвестиционни фондове да посетят София. Събитието бе и най-големия образователен форум на теми дигитален маркетинг и е-бизнес, предприемачество, гейминг, е-търговия, мобилни технологии и дигитален криейтив.

„Ние няма да напуснем страната напълно. е-Академия (www.e-acad.eu) продължава своята единствена цялостна образователна програма за дигиталната индустрия, в която едни от най-добрите и опитни български експерти предават своя опит и знания на младите хора и бизнеса“, каза Пламен Русев. „Нашата мисия е още в самото начало. Вярвам, че международната организация Webit Ambassadors в партньорство с местните представители на бизнеса и правителството може да помогне в изграждането на стратегия и политика за развитието на индустрията. През 2012 ще организираме един локален Webit само за България, концентриран върху българската дигитална индустрия и предприемачество. Разбира се отново ще поканим изключителни лектори и професионалисти от света, но ще обърнем специално внимание и на българските специалисти и локалния опит, знания и иновации“, завърши Русев.
За разлика от повечето индустрии в криза, през 2011 г. дигиталната бележи значителен ръст от над 20% в световен мащаб, като подобни са стойностите и за България. През 2011 г. индустрията в Европа представлява над 40 милиарда лева, като за България тази цифра е под 25 милиона, но тенденциите са показателни за значимостта, потенциала и възможностите, които генерира. Не на последно място е факта, че индустрията привлича младите и будни мозъци и представлява особено привлекателна сфера за кариерно развитие. В този смисъл държавата би следвало да изведе развитието и като приоритет и да разработи стратегия за следващите години.