fbpx Готова е наредбата за регламентиране на професията „екскурзовод” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готова е наредбата за регламентиране на професията „екскурзовод”

За първи път в България ще действа наредба, която ще регламентира условията и реда за правоспособност за упражняване на професията „екскурзовод”. Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представители на местната власт и бизнеса в Бургас. Министърът е на обиколка по Южното Черноморие, за да провери хода на летния сезон и да обсъди с бранша и общинските власти проблемите пред туристическия сектор.

„Радвам се, че за по-малко от 8 месеца успяхме да подготвим Наредбата, която днес бе публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерство на туризма", каза министър Ангелкова. С подзаконовия акт за пръв път в нашето законодателство се създават нормативни изисквания за екскурзоводската дейност, която е изключително важна за рекламата и качеството на предлагания туристически продукт. Предвижда се и създаването на Регистър на правоспособните екскурзоводи, който ще бъде част от Националния туристически регистър.

„Срещите ни с бранша показаха, че на практика голяма част от хората, които са експерти и упражняват екскурзоводска дейност са членове на Асоциацията на екскурзоводите или на Съюза на екскурзоводите в България", обясни Николина Ангелкова. За да не се затруднява тяхната работа и да не се принуждават хора, които от десетилетия упражняват тази професия да се явяват на изпит, се въвежда изискването те да докажат (с трудова или служебна книжка), че през последните 5 години са упражнявали екскурзоводска дейност. Министърът подчерта, че основната цел на Наредбата е да се създадат правила за упражняване на екскурзоводска дейност на територията на страната с цел повишаване качеството на предлагания туристически продукт.

"По наши оценки, към днешна дата, спадът за летния сезон може да бъде около 20%, основно заради очакванията ни за по-малко руските туристи. Трябва обаче да имаме предвид, че ситуацията е динамична и ни предстоят още два летни месеца - юли и август. Първи позитивен сигнал са заявените допълнителни 44 полета на "Томас Кук" на летище Бургас", каза министър Ангелкова. Данните показват, че негативната тенденция е започнала преди години, като засяга основно пътуващите с цел туризъм и отдих в нашата страна.