fbpx 10-та конференция на Американския университет в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

10-та конференция на Американския университет в България

Водеща снимка
Да

10-та конференция на Американския университет в България

Студентският клуб TEDxAUBG в Американския университет в България (АУБ) организира своята юбилейна десета конференция под мотото Shaping Utopia. Събитието ще се проведе присъствено в театър „Карл Джераси“ на кампуса на АУБ с лектори от България, Албания, Германия, Великобритания, Дания и Украйна.

Те ще засегнат широк кръг от теми в областите астрономия, изкуствен интелект, кулинария, спорт, предприемачество и др. TEDxAUBG е студентски клуб, създаден през 2012 година с цел да допринесе към културата и идеите на общността в Американския университет. Екипът на конференцията включва около 30 души, разпределени в шест отдела.

Сред тазгодишните лектори на TEDxAUBG са Ива Гумнишка (социален предприемач; основател на Humans in the Loop; Forbes 30 under 30; България); д-р Мария Любенова (астроном в European Southern Observatory; изследовател в областта на еволюцията на галактиките и черните дупки; България); Далина Бузи (основател на списанието Anabel – най-влиятелния уебсайт за женска мода в Албания; създател и продуцент на сериала $NOB; Албания); Мария Жекова (фотограф; професионален готвач; победител в кулинарното шоу MasterChef 2021; България); Джей Ричърдс (предприемач; съосновател и главен изпълнителен директор на Imagen Insights; Forbes 30 under 30; Великобритания).

Повече информация относно лекторите и програмата на TEDxAUBG 2022 можете да получите на https://tedxaubg.com/.

За TED:

Сдружение, обединяващо хората около идеите, които си струва да бъдат споделени (Ideas Worth Spreading). Инициативата започва преди 30 години като конференция в Калифорния, която събира лектори и съмишленици на сцената на TED и до днес. Те представят своите идеи и открития в широк спектър от теми като образование, иновации и технологии. Лектори на TED през годините са били Бил Гейтс, Сър Кен Робинсън, Дейвид Блейн, Елизабет Гилбърт и много други. 

За TEDx:

TEDx е програма, която лицензира независими местни събития по целия свят. Тя събира хиляди хора, общности и организации. Ентусиасти и професионалисти от различни сфери се срещат, за да споделят своите иновативни идеи с широка публика.

За TEDxAUBG:

TEDxAUBG е студентски клуб, създаден през 2012 година с цел да допринесе към културата и идеите както на общността в Американския университет, така и на всеки, заинтересован от новостите в различни области. Екип от около 30 души, разпределени в шест отдела (Лектори, Спонсори, Логистика, Дизайн, Връзки с обществеността и IT), работи заедно по организирането на професионалната конференция.

Някои от постиженията на TEDxAUBG:

 • 10 милиона гледания в YouTube на речта How waking up at 4.30am can change your life от конференцията на TEDxAUBG през 2015 година;
 • 600 000+ посещения на сайта tedxaubg.com;
 • 700+ души са били публика на събитията на клуба; 
 • 90+ души от над 40 държави са били лектори.

Някои от лекторите на TEDxAUBG:

 • Уилям Тод-Джоунс (кукловод, режисьор; Великобритания);
 • Коста Каракашян (танцов артист и режисьор; България и Армения);
 • Манюел Уолф (актьор; Германия);
 • Сантра (певица; България);
 • Сам Потоликио (професор; САЩ);
 • Джовани Верела-Ферейра (създател на The Artidote; Мексико);
 • Фернандо Ланцер (писател; Бразилия);
 • Рут Колева (певица; България).