fbpx Бракониерството е сериозна заплаха за есетрите в Долен Дунав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бракониерството е сериозна заплаха за есетрите в Долен Дунав

етикети

Бракониерският улов е един от основните рискове пред есетрите в долното течение на река Дунав, предупреждава нов доклад, подготвен от природозащитната организация WWF. Документът разполага с данни, събрани от България, Румъния и Украйна и е единственият по рода си, който разглежда регионалния проблем с популациите на есетрови риби, мигриращи между тези страни. Информацията в доклада е особено тревожна на фона на факта, че въпреки заплахата от пълното изчезване на есетрите в Европа, техният незаконен улов продължава.

Проучването установи 337 случая на незаконен улов на есетри, регистрирани в периода между 2016 г. и 2022 г. По-конкретно става въпрос за 130 случая от България, 125 от Румъния и 82 от Украйна. Те варират от нарушения на забраните и разпоредбите за риболов, през използване на незаконни риболовни съоръжения, до нелегална търговия с есетрови риби и продукти от тях.

Авторите на доклада подчертават риска за четирите есетрови вида, останали в долното течение на Дунав – моруната, пъстругата и руската есетра са със статут на критично застрашени, а чигата миналата година бе преместена от „уязвим“ в графа „застрашени“.

Снимка: WWF