fbpx Златните пясъци - златният курорт | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Златните пясъци - златният курорт

Съчетание между възможности за релакс, купон, културен и спа туризъм, семеен отдих, слънчева морска ваканция и безброй развлечения, фин, златен пясък - имонне това е курорта "Златни пясъци". Неслучайно комплексът в близост до Варна е известен като "перлата на българското Черноморие", като е предпочитано място за събиране на тен и спомени вече близо 65 години. Всъщност юбилеят от основаването на курорта ще бъде празнуван само след няколко месеца – през 2022 г. 

Изграждането на почти всички големи хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години. Истински бум в развитието си курортният комплекс преживя в края на 90-те години на 20 век. Днес броят на хотелите в комплекса надхвърля 90, а легловата база над 30 хиляди. Сериозните инвестиции, направени през последните години – над 500 милиона евро, които новите собственици влагат в построяването на висококатегорийни хотели, реконструкция и модернизация на обекти, подобряване на инфраструктурата, както и изграждането на нови места за развлечения и отдих, допринасят съществено за превръщането на курорта в дестинация от европейска величина.

Уникалното съчетание на природни ресурси – безкрайни златни плажове, лонгозни гори, минерални извори, с богатото културно-историческо наследство и традиции, прави к.к. Златни пясъци предпочитано място за отмора за хиляди български и чуждестранни туристи.

Златните пясъци има уникална плажна ивица, която напълно оправдава името му. Плажната зона е дълга 3,5 км и широка между 50 и100 м, покрита е с дребен, златист пясък, който е една от причините това място да се превърне в един от най-привлекателните курорти за наши и чужди туристи. Заради чистотата на морската вода и безопасността на морето, плажът ежегодно печели престижната световна награда „Син флаг”.

За да стигнете до рая трябва да изминете само 20 километра северно от Варна по панорамната магистрала, следваща стръмния бряг. Тук финият златист пясък на един от най-дългите плажове по крайбрежието среща свежестта на уникалния естествен парк. Курортен комплекс Златни пясъци неслучайно е толкова зелен и просторен. Построен е на част от територията на Природен парк „Златни пясъци”, а именно паркът е едно от най-големите ценности и предимства на комплекса пред останалите ни черноморски курорти. Релефът на парка е терасовиден, а обликът му се определя от редките дървесни и растителни видове, над 20 от които са вписани в регистрите като застрашени от изчезване.

На територията на парк „Златни пясъци” се намират скалният Аладжа манастир, обявен за паметник на културата през 1957 г., пещерите „Катакомбите”, останки от базилика и късноантична крепост от 4–7 век в местността Калето, както и останки от славянско селище. 

Скалният Аладжа манастир

За търсачите на мистерии, силни усещания и сенки от миналото, безспорно най-привлекателен е Аладжа манастир, край който, според легендата, и до днес чакат своя откривател несметни съкровища. Според легендата обаче скритите ценности и днес се пазят от призраците на бродещи монаси. Така или иначе, само на 2 километра от Златни пясъци, е разположен скалният манастир, основан през 13-14 век. Смята се, че високите 40 метра пещери, издълбани на няколко нива са били обитавани от 6-ти век. 

Според изследователите думата „аладжа“ идва от персийски и арабски означава шарен, пъстър. Предполага се, че нашествениците са използвали това име, за да обозначат цветните стенописи, които по това време са били запазени, но днес от тях могат да се видят единствено фрагменти.

За да се качите до килиите и трапезарията на скалния манастир, се движите по вити външни стълби. На няколкото скални нива можете да разгледате това, което е останало от манастирския храм, параклиса, кухнята, трапезарията и да се насладите на части от запазените стенописи. Или пък да поседнете в тесните монашески килии и да се опитате да си представите трудния живот на обитателите на Аладжа манастир преди векове. Съвсем наблизо са и катакомбите, в близост до които според легендата съкровищата чакат своя откривател.

На 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името „Катакомбите“. Откритите находки – керамика, монети, графити и др., свидетелстват, че те са обитавани през раннохристиянската епоха. Според легендата именно в подземни тунели край тях или пък в скрити ниши в скалите са и загубените за вековете съкровища на манастира, опазени умело от монасите.

Една от изключителните природни забележителности тук, от която днес е останал само споменът, било голямото сладководно езеро, само на стотина метра от морския бряг край Златни пясъци, в което живеели водни костенурки. Днес на това място се намира централната атракционна зона на курорта с модела на Айфеловата кула, Виенското колело и хотел “Интернационал”.

Прохладно лято

Прохладното лято тук започва още през май и често продължава до последните дни на октомври, а прозрачната морска вода в широкия залив остава топла дори при залез слънце, като достига до 24–25 °С. 

К.к. Златни пясъци е предпочитано място за почивка както от семейства с деца, така и от млади хора и туристи от третата възраст. Щедрата природа, ласкавото море и тихите слънчеви дни са в сърцата на няколко поколения българи, на многобройните гости и почитатели от близки и далечни страни. Гостите са основно граждани на Германия, Великобритания, Русия, Украйна, Молдова, Румъния, Израел, скандинавските страни. В последните години се завръщат полските и чешките туристи. 

Спазват се всички мерки, които гарантират здравето и безопасността на туристите. Във връзка с коронавируса, за улеснение на туристите на територията на к.к. Златни пясъци са позиционирани стационарни лаборатории, с възможност за изпращане на мобилни екипи на РЗИ.

Отдихът на гостите се съчетава с разнородни забавления и атракции, които предлага дестинацията. Почиващите на плажа Златни пясъци имат възможност активно да прекарват времето си като плават с лодка или яхта, тръгвайки от яхтеното пристанище в северната част на курорта, да посетят Аквапарка в курорта, да се насладят на водни атракции като парасейлин, банани, джетове, на конни и пешеходни разходки, колоездене. Или да посещетят някой от многобройните спортни центрове, спа центрове и балнеологични процедури. Много забавления се предлагат и за децата – анимация, картинг, мини-голф, тенис, езда на пони.

Златото на Варна

Във Варна се пази най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, датиран през V-IV хилядолетие пр. Хр., състоящ се от 294 гроба. Това откритие преобръща представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Само златните предмети открити там са над 3000 с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато. Съкровището може да бъде видяно в Регионалния исторически музей във Варна. 

Гостите на курортния комплекс не трябва да пропускат още Римските терми (археологически останки на някогашните обществени бани на древния град Одесос), Делфинариума, Аквариума, природния феномен “Побити камъни”, Историческия парк в село Неофит Рилски.