fbpx Почистването на дома е женска работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Почистването на дома е женска работа

Почистването на дома е женска работа

Всеки трети българин използва уикенда, за да почисти с прахосмукачка дома си и съвсем естествено може би, в българските семейства чистенето на дома все още е основно задължение на жената — това заявяват 98% от дами, участвали в проучване на Немската марка Rowenta.

Не е изненада, че 93% от запитаните притежават поне една прахосмукачка в дома си, a едва 6% ползват и втори уред. Забързаното ежедневие в големия град принуждава всеки трети потребител да включва своята прахосмукачка преди или по обед в почивните дни, докато всеки четвърти, живеещ в по-малко населено място предпочита да почиства всяка сутрин. Като половината от анкетираните са склонни да отделят до 30 мин, а останалите 50% между 30 и 60 мин от своето лично време за почистване на дома. Чистенето е процес, който изисква пълна концентрация за ½ от българите, предимно на възраст 40+, докато по-младите (25% от анкетираните) предпочитат да слушат музика, докато чистят. За 17% чистенето е вид почивка, тъй като предпочитат да освободят съзнанието си и да не мислят за нищо, a едва 8% казват, че гледат телевизия.

Проучването показа, че един от най-неприятните фактори за 38% от потребителите е нивото на шум на прахосмукачките. Почистването на торбичката предизвиква недоволство в 26% от потребители, последвани от 16% от българите, които смятат, че ниската мощност на прахосмукачката е най-неприятния фактор.

Около 50% от българите са склонни да платят между 100 и 200 лева за прахосмукачка, като гражданите на София са склонни да платят и повече от 200 лева. По-младите от тях базират избора си според марката и нейната познаваемост, а останалите правят избора си на база ефективност и цена.