fbpx 60% от жените използват по-малко грим от началото на пандемията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

60% от жените използват по-малко грим от началото на пандемията

етикети

#SkinPositivity е един от най-популярните хаштагове в социалните мрежи през последните месеци. Вече има над 146 000 публикации с него само в Instagram, а бройката стремително расте всеки ден. Като тенденция от началото на пандемията сред потребителите и дори сред инфлуенсърите се налага практиката те да публикуват необработени снимки на лицата си без грим, да показват как реално изглежда кожата им и да споделят лични съвети за грижа. Това вече не е тема табу, а по-скоро един от трендовете на 2021 г. – „да се чувстваш добре в собствената си кожа“.

От началото на пандемията 60% от жените използват по-малко грим

Това показва и скорошно проучване, проведено сред 2000 души от цял свят от шведската козметична марка FOREO и маркетинговата компания OnePoll. От началото на пандемията 60% от жените използват по-малко грим, залагат на естествен вид и са 2 пъти по-склонни да инвестират в продукти за грижа за кожата, отколкото в разкрасителни. 71% от тях също демонстрират засилен интерес към уредите за процедури за лице в домашна обстановка, които предлагат професионални резултати. Преместването на личните срещи в онлайн среда (като Zoom) е една от основните причини за тези потребителски нагласи и превръщането на здравата и сияйна кожа в топ приоритет за жените.

Скорошно проучване на Станфордския университет, от друга страна, изследва обстойно влиянието на видео комуникацията и все по-разпространяващия се феномен „Zoom умора“ (Zoom fatigue). Учените от университета казват, че има четири основни причини за тази умора: прекомерен и интензивен зрителен контакт, непрекъснато гледане на самия себе си на екран, ограничената мобилност (дълго стоене на едно място, обикновено на бюро) и повечето енергия, изразходвана за идентифициране на социални нагласи и сигнали, които иначе при лична среща бихте разбрали интуитивно. Всички тези фактори правят видео разговорите както психологически, така и физически изтощителни.

40% от жените на възраст от 18 до 34 години признават, че изключват  камерата си по време на среща, освен заради умората и защото не са доволни от външния вид на кожата си (проучване на FOREO и OnePoll).