fbpx Емоция върху една дъска | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Емоция върху една дъска

Със сигурност ще се съгласите, че планината дава усещане за спокойствие и свобода, а това само по себе си изчиства съзнанието ни от градското напрежение, вдъхновява, дава ни пориви за нови идеи и ни помага да се вслушаме по-добре в себе си. Красивите гледки, аромата на различните цветя и билки, пъстрите цветове, които тя предлага ни зареждат със сила и енергия, която трудно човек може да намери в града. През зимата планината облича своята бяла премяна и всичко става някак още по-приказно… Когато грее слънце всичко блести, все едно е обсипано в снежни кристали. Белите върхове се извисяват величествено, а снежните спортове ни дават възможност да усетим снега по един по-приятен начин и да се насладим на красотата и възможностите, които планината предлага.

Ски и сноуборд?

Двата спорта са много близки и като усещане, което дават от самото пързаляне и като биомеханични движения, които тялото извършва в пространството. Какъв ще е изборът ви, е въпрос на лично желание. Добре е да се знае обаче, че и двата спорта имат своите преимущества и съответно недостатъци, когато се практикуват върху различен терен.

Сноубордът е спорт, който натоварва тялото а-симетрично и изисква специфични умения свързани с баланса на тялото. Той е определено по-подходящ за практикуване в дълбок неотъпкан сняг или по не твърде стръмни и заледени писти.
Ако човек иска да карвира (изпълнение на завой без приплъзване), ще му е необходим опит, доста добра техника и физическа сила, за да го направи на твърд терен, където определено със ските е много по-лесно де са постигне. При ските натоварването е симетрично и в общи линии е много лесно да се запази баланс и да се изпише завой. Именно този факт позволява развиването на по-високи скорости и практикуването на спорта върху по-стръмни и твърди терени. Ските изискват по-голямо усилие при пързаляне в дълбок сняг, въпреки че в последните години индустрията развива специални модели, които да улесняват практикуващите.

Много хора са започнали първите си опити за пързаляне на сняг със ски. И това със сигурност ще ви бъде от полза, ако решите да преминете към сноуборд, а за опитен скиор, ще бъде доста по-лесно. Все пак, препоръчително е да се доверите на професионален инструктор за първите си стъпки. Определено ще има какво да научите, колкото и самочувствие да имате по белите писти.

 

Никога не е късно!

Вярвам, че никога не е късно човек да започне нещо ново! Така че сноуборда не е запазена територия само за тийнейджъри и младежи. Възрастта всъщност зависи от начина, по който човек се възприемате. Ако все пак искате вашето дете да се качи на дъската, но най-добре е да започне около 7 годинки, след като, пак повтарям, има известен опит на ски.
Нов сезон, нов късмет!

Може би вече сте нетърпеливи да се отдадете на снежната прегръдка на планината. Дали пък този сезон да не опитате предизвикателството на сноуборда? Да изпитате друг вид емоции, да заредите с нов адреналин и да откриете нещо ново в самите себе си. Имайте предвид, че ако имате подходящи условия, дари само през тази ваканция ще успеете да достигнете ниво, на което ще изпитвате приятна емоция от пързалянето. Въпрос на желание, постоянство и отдаденост е да развивате уменията си и да подобрявате нивото. А добрата физическа кондиция и опит с подобни спортове (уейкборд, сърф, скейт, уиндсърф, кайт) ще са от полза.

Най-важното е да потърсите помощ и съвет от професионалист, за да може той да ви обясни основните стъпки и да ви зададе упражнения, чрез които да развивате своите умения и да развивате своята техника. Важно е да изберете подходяща и удобна екипировка, да подберете подходящ терен и метеорологични условия, да бъдете търпеливи, постоянни, усмихнати и да се наслаждавате на процеса на обучение. Както във всеки спорт, и този изисква физическа кондиция. Колкото по-функционално е тялото, толкова по-малка е вероятността от травми и толкова по-бързо бихте напреднали.

Съветвам ви да не влизате в ролята на самоучител. Не е нужно да губите време, ценна енергия и да поемаме излишен риск, когато има професионалисти, които знаят точният път, за да бъде най-приятен и лек процесът на обучение. Винаги препоръчвам, да учим от по-добрите. Ако тази зима ще направите първите си отсечки със сноуборд, то всички писти с лек наклон, които са подходящи за начално обучение по ски, са подходящи и за сноуборд. В повечето курорти те са обозначени с маркировка в светли цветове.

Никога не забравяйте!

Много хора смятат, че могат да карат и контролират дъската, без всъщност изобщо да познават възможностите и. Основна грешка е в неправилното преценяване на терените за практикуване. Често срещам хора, които нямат никакъв опит, а са се впуснали в преследване не екстремни фрирайд изживявания. Подобни инициативи са опасни! Планината е много красива и ни дава много, но когато не внимаваме как се държим с нея, може да е опасна. Пожелавам ви да напишете тази зима вашата нова бяла приказка.


Александра Жекова (Сани) е най-добрата ни българска сноубордистка.  През 2010 г. носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър. Първата си победа за Световната купа по сноуборд печели през март 2011 г. в дисциплината бордъркрос в Ароза(Швейцария). На Олимпийските игри в Сочи 2014 достига успешно до финалите на бордъркрос., На 5 март 2016 година печели първото място от световната купа във Вейсоназ, Швейцария.

снимки: личен архив на автора