fbpx Eдно Лято. Едно Слънце. Една напитка... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Eдно Лято. Едно Слънце. Една напитка...

За мнозина аперитивът Ricard е просто поредната непозната напитка, за която може би са чували, че прилича на мастиката. За по-запознатите - това е анасоново питие, което добива жълт цвят при доливане на вода и „гарниране” с лед. За феновете - Ricard е и си остава най-свежият и любим пастис, познат в света. И не само това, да поговорим с езика на фактите.
Първо - Ricard е класика! При това в световен мащаб. Напитка, която се е превърнала в култ и е станала синоним за добре изкарани мигове, приятна атмосфера и споделена емоция в компанията на любими хора. Питие, което като истинско слънце изгрява в чашата, за да ви сгрее с топлината си. Свежест, в която можете да усетите полъх от Сре-диземноморието, красотата на Марсилия и незабравимото опиянение на лятото. Нека ви представим Ricard в целия му блясък - пастисът на Марсилия!

Както се досещате родното място на Ricard е Марсилия. Там именно и основателят на марката Пол Рикар през 1932 година създава гениалната и пазена грижливо в тайна рецепта на Ricard, наричан още Марсилкият пастис. Франция познава много пастиси до този момент, но с появата на Ricard нищо вече не е същото. Не след дълго Ricard става световно известна марка сред анасоновите напитки и се превръща в любимо освежаващо питие на милиони хора по света. С какво Ricard е по-специален?

Получен от настойка само с натурални съставки (звезден анасон от Китай, корени от ликорис от Турция и ароматни билки от областта Прованс), с добавен двойно дестилиран и филтриран алкохол от цвекло, Ricard е пастис с уникални вкусови характеристики. Пастисът всъщност е спиртна анасонова напитка с алкохолно съдържание между 40°и 45° и между 1.5 - 2 гр. анетол на литър, която се консумира като аперитив или дижестив, а за пастиса от Марсилия са задължителни 45° и 2 гр. анетол на литър.

Почитателите на питието знаят, че той е с 45° алкохолно съдържание и притежава мек кехлибарен цвят. Класически познавачите го пият разреден със студена вода в съотношение 1 към 5, което намалява алкохолното съдържание до 7-8° (по-малко отколкото в чаша вино). По стара френска традиция консумирането на Ricard се е превърнало в истински ритуал - първо се сипва една част Ricard, след това се добавят пет части вода и на финала се слагат няколко кубчета лед. Нека се върнем към статистиката - в момента Ricard е номер едно сред алкохолните напитки в Европа и четвърти по консумация в света. Само във Франция се изпиват по 200 пастиса всяка секунда или иначе казано 7 милиона чаши на ден, въпреки разпространените схващания, че на север се пие повече отколкото на юг. Любопитен е и фактът, че от 1940 до 1951-а година пастисът е бил забранен в страната на петлите, защото е бил считан за една от основните причини за завземането на страната.

 

Всички знаем силата на една наложила се марка. Тя се крие не само в масираните и продължителни рекламни кампании, а и в емоцията, която създава, когато споменем името й. Кажете “Искам един Ricard” на който и да е французин и ще се превърнете в негов близък приятел. Ще можете да усетите лекия бриз на Марсилия и слънцето ще ви погали. Това е Ricard - не просто марка, не просто вид алкохолно питие, а начин на живот!

И малко информация от кухнята. Ricard е марка, зад която стои френската компания Pernod Ricard, вторият по големина собственик на алкохолни марки в света. Двете марки, които дават името на корпорацията - Pernod и Ricard всъщност олицетворяват цяла една епоха. Епохата на анасоновите напитки. Двете питиета обаче се различват доста, както по своя състав, така и по технологията им на създаване. Например в Ricard задължителна съставка е сладко коренче, докато Pernod не съдържа такъв ингредиент. Pernod има 40° алкохолно съдържание (за разлика от 45° в Ricard) и е получен само чрез дестилация, докато технологията на Ricard е смесване на настойка вода и специфични ингредиенти с двойно пречистен алкохол. Наздраве!

Едва ли за някой е тайна, че моментът, в който се сяда на сянка с чашка златист пастис е най-очакваният през целия ден. Пастисът на Марсилия оставя всичко на въображението и личния вкус - можете да го консумирате не много силен, разреден с ледена вода, а можете и просто да добавите лед. Защото Ricard е питие, което приляга на всеки един различен момент от деня и дарява свободата да изразиш себе си. Останалото е лято!