fbpx Великден по европейски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Великден по европейски

Великден по европейски

 Наближава един от най-хубавите християнски празници – Великден. За всички това е повод за повече време, прекарано със семейството, а за голяма част от хората и възможност за пътуване. Онлайн туристическа агенция eSKY.bg представя няколко европейски дестинации, до които можем да летим евтино в периода на Великден тази година, и които имат много какво да предложат за незабравимо прекарване на празника.

Рим
Според наблюденията на агенцията, това е най-желаната дестинация за празника. Великден е един от най-почитаните християнски празници в Италия. Двете седмици около празника са едни от най-натоварените за столицата, тъй като хиляди поклонници и обикновени туристи от всички краища на света се стичат там. Туристите имат възжможността да видят църквата в действие и в частност папата, който в този период следва смайващо натоварен график. Най-популярното място e площадът и базиликата Св. Петър, където папата ръководи няколко служби по време на Великата седмица. Хиляди хора се събират там, за да наблюдават празничното му обръщение и обявяването на Възкресението Христово. Почти всички големи музеи и археологически забележителности са отворени за посещение. Можете да отидете и на Палацо деле Еспозициони, където да посетите ежегодната изложба на яйца, набраните средства от която, отиват за благотворителност.

 

 

Будапеща
Вековните традиции, поразителните исторически забележителности и цветните сезонни тържества в Будапеща са гаранция за незабравими преживявания. Обикновено празникът съвпада с известния двуседмичен пролетен фестивал, включващ най-различни концерти, представления, програми, курсове, както и ежегоден великденски пазар, на който можете да научите повече за фолклорните танци, да опитате местните храни и напитки и да си купите сувенири и боядисани яйца. Специфичен обичай тук е така нареченото пръскане или поливане. Най-често мъжете поливат с вода жените или пък пръскат косите им с парфюм, а в замяна получават целувка или боядисано яйце. Този обичай се свързва с плодовитостта и ритуалите за пречистване, останали от езическите времена.

Венеция
Центарлно място на този празник тук заемат децата. Най-ярък пример за това е панаирът на улица Avise Pisani, в центъра на Венеция. Той се провежда в понеделник (Великден) и включва най-различни спортни занимания, атракции и игри за деца от всички възрасти. По улиците се изявяват циркови артисти, музиканти и актьори, изпълняващи сцени от Библията, които привнасят свеж дух и забавна атмосфера в целия град. Църквите и музеите отварят врати за редица хорови и класически концерти, повечето от които безплатни. В града има и няколко местенца, където можете да избягате от тълпите и да се насладите на спокоен следобед под топлото слънце. Papapodoli Gardens е идеален за пикник изолиран парк, а разходка по Riva di Biasio, предлагаща изключително живописна гледка, ще ви зареди с прекрасни емоции.

 

 

Лондон
Много са начините, по които можете да се забавлявате на Великден в Лондон, но едно от най-интересните неща, особено за децата, е така нареченият Лов на яйца (Egg Hunt). Всяка година лондончани ентусиазирано се включват в това събитие, провеждано на различни обществени места в града. Малчуганите се ръководят от следи, въпроси и загадки, в търсене на скритите из паркове, градини и музеи яйца – обикновени, шоколадови или изкуствени. Има разбира се и много награди. И много шоколад! А музеите, театрите и галериите предлагат най-различни възможности за още по-приятно прекарване на почивните дни. Можете да посетите и Великденска служба в Уестминстърското абатство (катедралата Св. Петър) – една от най-известните сгради в Лондон.

 

Великденски базари във Виена

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. В Австрия те се откриват поне две седмици преди Великден. Естествено основната стока са ръчно боядисаните яйца, но освен това се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. Великденският базар пред двореца "Шьонбрун", който тази година се провежда за десети път, се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 45 магазинчета ще предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската "фабрика" за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. За малчуганите ще бъде открит детски театър, в който могат да си починат след търсенето на великденски яйца. През това време родителите им могат да се насладят на джаз концерт на открито.

 

 

На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града ще се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка, а на базара на "Калвариенберг" ще бъде организирано детско шествие.

Виена се готви дълго за един от най-светлите християнски празници: първият от базарите беше открит още на 22 февруари, а останалите са отворени от 24 март до 9 април, понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 8 април.
Традиционно великденските деликатеси в Австрия са запазени за предиобеда на неделята. Традицията изисква преди обилната късна закуска ястията да се осветят в църквата (повечето австрийци са католици). Освещаването на ястия по време на Великденската служба датира в Австрия от 12-ти век. Гозбите и боядисаните яйца се носят в кошници, покрити с ръчно бродирани кърпи.

На трапезата в този ден не бива да липсват боядисани яйца, сладък великденски хляб, хляб и сол, а така също и т.нар. великденска шунка, която се яде с прясно настърган хрян. За това ястие се сварява пушено, нетлъсто парче свинско месо, което след това може да бъде запечено във фурната в тесто. Великденската закуска завършва със сладък хляб, подобен на нашите козунаци. От същото тесто с мая се приготвят и дребни сладки или се изпича сладкиш във формата на плитка. Произходът на тези австрийски козунаци не е известен със сигурност, но има твърдения, че те са попаднали в австрийската кухня от Словения и Бохемия.
И днес семействата продължават да спазват традицията на великденската закуска, защото се смята, че тя носи здраве и късмет през цялата година. А великденските зайци, които не са описани в учебниците по зоология, носят боядисаните яйца. Както яйцето, така и заекът са символи на плодородието.

Заедно с това може да се насладите напълно безплатно, на някои забележителности в европейските градове.

Различна разходка из Берлин
Всеки ден, от 11:00 и от 13:00 ч., в Берлин можете напълно безплатно да тръгнете на тричасова обиколка, в която от „ Alternative Berlin Tours“ ще ви покажат ъндърграунд забележителностите на града, световноизвестни графити, култови рок и реге места, както и много други интересни неща, които са част от духа на този завладяващ град.

Гауди в Барселона
Една от най-големите атракции на Барселона е фантастичната архитектурата на световноизвестния Антонио Гауди. За щастие, можете да се насладите на голямата й част отвън, без да е необходимо да имате билети за това. А след дългите обиколки, можете да поседнете и да си отпочинете в парка Гюел, на дълга пейка във формата на морска змия, отново съвсем безплатно.

 

 

Музеят Прадо в Мадрид
Националният музей Прадо в Мадрид притежава една от най-изтънчените колекции от предмети на изкуството в цял свят. Добрата новина е, че ако го посетите в часовете между 6 и 8 вечерта, от вторник до събота, ще можете да зърнете Гоя, без да е необходимо да си купувате входен билет.

Безплатни концерти в Амстердам
Присъединете се към леко високомерните местни, които нямат търпение да послушат малко Дворжак или Лист по време на безплатните обедни концерти, които всяка сряда се провеждат, сред внушителното обкръжение на известния в цял свят „Концертгебау“.

И за десерт – безплатен шоколад в Цюрих
Безплатен шоколад, и то първокласен, ви очаква в най-големия град в Швейцария. Когато кацнете в Цюрих, насочете се директно към една от най-прочутите шоколадови фабрики в Швейцария и се насладете на безплатните и уникално вкусни трюфели там.

Facebook коментари