fbpx Виенското летище очаква увеличение на пътниците от края на март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Виенското летище очаква увеличение на пътниците от края на март

Изминалата година беше кризисна и за Виенското летище. Тогава то обслужи едва 10,4 милиона пътници, което е с 67,1 % по-малко в сравнение с предкризисната 2019 г. Въпреки че летище Швехат има оптимистични надежди за тази година, очевидно то ще бъде изправено пред предизвикателството да се справи с намаляването на очаквания оборот за периода 2021-2023, който ще бъде с 1,3 милиарда евро по-малко от планирания. Най-големите надежди на летището са свързани с връщането на пътниците, което трябва да се случи с влизането в сила на лятното разписание на полетите в края на март. През тази година се очаква то да обслужи от 17 до 22 милиона пътници, което би съответствало на половината от броя пътници през 2019 г., когато светът все още не беше в пандемия.

Все пак Виенското летище се справя добре с настоящата криза благодарение на икономическата си стабилност. През тази година се очакват приходи от около 560 млн. евро, като стойността на печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) трябва да е поне 172 млн. евро. Нетният дълг на компанията трябва да падне под 50 милиона евро, а инвестициите през 2022 г. ще бъдат на обща стойност 84 млн. евро. Въпреки кризата, Виенското летище започна строителството на най-голямата фотоволтаична електроцентрала в Австрия, като целта е летището да покрива близо една трета от годишното си потребление на електричество със соларна енергия. Електроцентралата е с площ от 24 хектара и има над 50 000 соларни панела. Инвестицията е в размер на 20 милиона евро, а по този начин летището е на път да се превърне в едно от първите зелени летища в света. 

Повече удобство за пътниците

Още преди лятото Виенското летище обещава да завърши ремонта на Терминал 2. Ремонтираният и модернизиран терминал ще предложи повече удобства за пътниците с много нови магазини и ресторанти. За удобствата на пътниците ще бъде открит нов салон с площ от 2360 кв.м., от който ще се разкрива гледка към перона на летището.

снимка: Flughafen Wien