fbpx Пивото тип „радлер” е със същите качества като бирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пивото тип „радлер” е със същите качества като бирата

Пивото тип „радлер” е със същите качества като бирата

С аромат на лимон, портокал, грейпфрут, грозде или касис, бирените миксове, известни и като „радлер“, набират все по-голяма популярност и търсене в България. Пивоварните компании у нас последваха световните тенденции. От няколко години насам те насочиха усилия към производството и предлагането на българския пазар на 8 марки бирени миксове, за да задоволят търсенията на една модерна и активна група потребители на възраст между 20 и 35 години. Тази иновативна тенденция в пивоварната индустрия има голям потенциал поради множеството възможности за разнообразяване на категорията.

Българско изследване върху смесените напитки-пивни миксове, техните свойства и състав беше представено в научен доклад по време на VІI-та Национална конференция по хранене, проведена във Варна, реализирано от проф. д-р Габриела Маринова, проф. дтн Валентин Бъчваров, проф. д-р Страхил Берков.

Според изнесените данни смесените напитки на основата на пивото запазват всички негови качества. Така например антиоксидантната им способност е съизмерима с тази на филтрираните пива и безалкохолните напитки, предлагани на нашия пазар. Освен на пивото, това свойство на радлерите се дължи още и на използваните сокове. Алкохолното съдържание е 2,02 – 1,25 обемни % - два пъти по-ниско от светлото пиво, четири пъти по-ниско от виното и около десет пъти по-ниско от спиртните напитки. Именно този факт прави смесените напитки на основата на пиво изключително подходящи за горещия сезон.

При бирените миксове пивото има значително влияние върху вкуса, цвета, съдържанието на алкохол и физико-химичната стабилност. Безалкохолната съставка допълва индивидуалния характер и специфичност на напитката, за да се постигне общо хармонично възприятие. Водата трябва да е с качествата на питейна вода, без патогени и бедна на кислород.

Бирените миксове са резултат и от модерната тенденция за приготвяне на коктейли с пиво. Навсякъде по света иновативните бармани се стараят да представят нови и различни варианти за напитки на своите клиенти. Когато добавят бира в списъка на потенциалните съставки в разнообразието от коктейли, възможностите са почти безкрайни.