fbpx Пуснаха лимитирана серия кенове, вдъхновени от Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пуснаха лимитирана серия кенове, вдъхновени от Пловдив

Балабановата къща, Античния театър, Римския стадион и Етнографския музей са изобразени в серия от четири кена Кока-Кола с тематичен дизайн. Партньорството между Системата на Кока-Кола в България и фондация „Пловдив - Европейска столица на културата 2019" не е случайно. Именно в Града под тепетата е произведена първата за България бутилка от емблематичната напитка и то с етикет на кирилица. Мисията на проекта „Кока-Кола и Пловдив заедно“ е да направи европейската столица на културата за 2019 г. запомнена, културните й постижения и архитектура да бъдат популяризирани и признати, а туризмът в града да бъде насърчен. В основата му е залегнало отговорното отношение към природата, обществото и света около нас. Тези ценности са част от ДНК-то на компаниите в Системата на Кока-Кола и заедно със стремежа към устойчиво развитие създават стойност както за имиджа на града, така и за бизнеса и обществото в него.

Всеки от кеновете има QR код, който „отключва“ специални филтри за уникални снимки от Пловдив.

Балабановата къща е една от емблемите на Стария Пловдив. Историята ѝ започва в началото на ХIХ век с богатия пловдивски търговец хаджи Панайот Лампша. В края на столетието е закупена от Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров. Последният ѝ собственик е търговецът на дървен материал Лука Балабанов, чието име носи и до днес.

Античният театър е една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Построен през 90-те години на I век сл.Хр.,по времето на император Домициан.  Театърът е просъществувал до края на IV в. Той е сред най-добре запазените антични театри в света.  Днес Античният театър в Пловдив е напълно адаптиран за съвременния културен живот на града. В него се провеждат различни по характер спектакли и концерти за около 3000 зрители.

Античният стадион на Филипопол е изграден през II век сл. Хр., по времето на император Адриан. Разположен между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе, той е едно от най-внушителните съоръжения в града през този период. С приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина, стадионът е събирал около 30 000 зрители.

Етнографският музей – Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.