fbpx Скъпите консумативи и инфлацията изядоха печалбата на хотелиерите от зимния сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Скъпите консумативи и инфлацията изядоха печалбата на хотелиерите от зимния сезон

Зимният сезон е успешен и в повечето ски курорти има ръст на туристите. Скъпите ток, газ и горива, увеличаването на цените на основните хранителни продукти, по-високите възнаграждения за труд и растящата инфлация обаче са стопили печалбата от добрия зимен сезон, категорични са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в най-големите български зимни центрове – Боровец, Банско, Пампорово и Чепеларе. Разходите се увеличиха средно около 3 пъти и ръстът на приходите не ги догони дори бегло, обясняват представителите на национално представената организация.

"Каквото зависеше от „шефа“ той го направи. През тази зима имаше много сняг и прекрасни условия за ски в Боровец. Наистина, имаше ръст на английския пазар, но договорите с тези гости са сключени на цени от преди две години, които не отразяват реалната бизнес среда в момента", обясни членът на УС на БХРА Маргарит Цонев. Поскъпването на газа и тока от януари направо ни изправи до стената. В крайна сметка ние оцеляхме и през този сезон, но в никакъв случай не мога да го определя като по-добър в сравнение с предходни, категоричен бе Цонев.

"Имаме ръст в Банско на английския и израелския пазар спрямо предните пандемични години, българите също ни предпочетоха отнова като любимата им зимна дестинация. Но този ръст е илюзорен. Над 40 на сто от всичките ни разходи вече са за енергия и горива. Например в моя уелнес хотел в най-тежките зимни месеци сметката ми за ток и газ общо не е надхвърлила 8000 лева, докато сега плащам над 30 000 лв. Да, имаме ръст на туристите, но печалбата се формира, както всички знаем, когато от приходите извадим разходите, а при този ръст на разходите, дори не говорим за печалба, а за оцеляване", посочи Малин Бистрин, председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на БХРА.

"Този зимен сезон беше рекорден за Пампорово за последните 12 години от гледна точка на посещаемост на курорта и на ски зоната, заяви Мариян Беляков, член на УС на БХРА. И това е логическа последователност от усилията, които бяха хвърлени през последните години за развитие на ски инфраструктурата, материалната база, закупената нова техника и, дигитализацията в курорта. Това доведе до една тенденция за увеличаване на туристите през последните няколко години, която временно беше прекъсната от КОВИД-19. Убийствени са и размерите на данък сгради и такса смет, допълни Беляков. Хотел, който заради ситуацията е останал временно затворен, може да фалира само от тези налози, защото няма как да генерира приходите, необходими за да ги плати", допълва Беляков.

В момента има много добри условия за ски на Пампорово и Мечи Чал и съоръженията ще работят до средата на април.