fbpx Приучете отрано детето да пие вода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приучете отрано детето да пие вода

Децата изграждат своите навици от ранна възраст и хората, които се грижат за тях, трябва да им предоставят най-добрите източници за хидратация – редовно през целия ден. Днес няма две мнения, че водата е на първо място в този модел заради тревожните тенденции, свързани с детското здраве. По данни от Великобритания 31 до 41% от 5-годишните деца вече имат кариес, а честотата е дори по-висока за групите в неравностойно положение.

Последните статистически данни също показват, че 1 на 5 първокласници има наднормено тегло или затлъстяване. Причините са комплексни, но сред тях се откроява консумацията на богати на захар храни и особено напитки. Предвид нерадостната статистика, насърчаването на децата да пият вода много преди да тръгнат училище е навик, безценен за тяхното дългосрочно здраве.

Препоръки за хидратация: от самото начало

Британският Научен консултативен комитет по хранене (SACN) препоръчва бебетата да се хранят изключително само с кърма до около 6-месечна възраст и да бъдат кърмени поне през цялата първа година от живота им. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителни напитки, докато получават само кърма. Когато започне отбиването, могат да им се дават вода или адаптирано мляко.

Съществуват проучвания, според които малчуганите наистина могат да променят своите навици на хидратация. Сред тях е експеримент със забавни материали като кукли или плакати в детската градина и семейството в помощ на по-добра хидратация. Интересно е, че в хода на експеримента приемането на вода не се е променило, но консумираните плодови сокове и млякото намаляват. Резултатите са красноречиви: децата могат да променят своите навици за хидратация, въпреки че са необходими допълнителни насоки, за да се гарантира, че промяната ще се осъществява в дългосрочен план и в съответствие с препоръките за здравословната хидратация.

6 полезни съвета за добра хидратация на детето

1. Дайте на детето да пийне малко вода, преди да отиде на детска градина, на предучилищна забавачка или при излизане навън.

2. Винаги предлагайте вода по време на хранене, за да му осигурите желания прием на течности.

3. Напомняйте му да пие малки количества вода: по-често и през целия ден.

4. Превърнете водата в предпочитана напитка за него, тъй като не съдържа калории и захар.

5. Подгответе закуска с високо съдържание на вода като краставица, пъпеш или кисело мляко в кутията за обяд или в чантата за навън.

6. В горещите дни му напомняйте да пие вода често и добавяйте повече лед към напитките, за да направите пиенето по-приятно.