fbpx Над една четвърт от всички българи са убедени в предприемаческите си умения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над една четвърт от всички българи са убедени в предприемаческите си умения

27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желание да станат предприемачи сочи Ежегодният световен доклад на Amway за предприемачество за 2015 г.

Акцент в доклада са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. Само за сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили или 78% изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Страхът от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.