fbpx Започва 9-то издание на PR фестивала „Денят на Бернайс 2022“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва 9-то издание на PR фестивала „Денят на Бернайс 2022“

Водеща снимка
Да

Започва 9-то издание на PR фестивала „Денят на Бернайс 2022“

На 24-ти и 25-ти ноември в София се провежда есенният фестивал „Денят на Бернайс 2022“, посветен на рождението на един от основателите на PR професията, Едуард Бернайс.

Тази година Българското дружество за връзки с обществеността, организатор на фестивала, поставя пред комуникационните специалисти за дискусия темата за „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини”.  Във времето на дигитални и социални медии, които позволяват на всеки потребител да разпространява информация по актуални теми и събития до неограничена аудитория се осигурява възможност за публикуване на фалшива информация, която води до риск от формиране на погрешно мнение, основано на неточна информация. Когато дезинформацията надделява, думите и посланията имат сила да променят възприятията и да помогнат на хората да вземат информирани решения.

Програмата на двудневния фестивал включва студентски конкурс и конферентна програма, по време на която ще бъдат представени различни аспекти на дезинформацията и ще се проведе дискусия по темата.

На 24 -ти ноември ще се проведе ежегодният студентски конкурс „Като Бернайс“, който тази година е на тема Социалните мрежи и ролята им за фалшивите новини – приятел или враг?“. Той е отворен за участие за студентите от всички университети в България, които изучават специалността „Връзки с обществеността“ и други комуникационни специалности, като целта е да стимулира тяхната креативност и активност и да представят знанията и вижданията си по въпроси, свързани с водещата тема на фестивала.

Вторият ден на фестивала ще продължи с конферентна програма, включваща презентации и кръгла маса  на тема "Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие?" с участието на водещи журналисти, социолози, комуникатори и бизнес лидери от различни сектори.

Програмата ще стартира с ексклузивно представяне на данни от социологическото проучване на агенция Тренд и Interimage на тема "Ценностите в обществото, основа за съвременната комуникация. Професионални ценности и етика в комуникациите" от Катя Димитрова, съосновател и управляващ партньор на комуникационната група Interpartners. То ще послужи за отправна точка на последващите презентации и разговори.

Световното и локално влияние на дезинформацията ще бъдат представени от проф. Марк Войджър с “Възприятията стават реалност: послания, които създават и унищожават светове“ и изследването на доц. Милена Якимова „Тревожност и пропаганден ефект от руската пропаганда“.

Кръглата маса "Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие?" ще представи гледните точки на комуникаторите и на специалисти в медийната сфера в два последователни разговора. 

Същата тема ще бъде дискутирана и от перспективата на медиите, социалните платформи и медиа мониторинга от утвърдени имена в сферата: Светослав Иванов, журналист  и водещ на „120 минути“, bTV; Нели Тодорова, автор на обзорна рубрика в съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се” по Нова ТВ; Бойчо Попов, Investor Media Group; Георги Ауд, "Разузнаване на социалните мрежи" в Publicis Groupe България и Лазар Малаков от Httpool - представители на ФБ, Туитър, Линкдин, Снапчат.

Модератор на разговора е Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, Publicis Groupe България, член на БДВО.

Вторият ден от събитието ще приключи с церемония по награждаване на победителите от студентския конкурс „Като Бернайс“.