fbpx Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България ще защитава интересите на бранша | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България ще защитава интересите на бранша

Двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) подписаха Меморандум за сътрудничество и общи действия и създадоха Национален кризисен щаб за спасение на туризма. Те обединяват усилията, опита и професионалната си експертиза, предприемайки общи действия за оцеляване на бранша и запазване на заетите в структуроопределящия за българската икономика сектор в тежките условия на глобална пандемия и последиците от нея за българския туристически бизнес.

За целта се създава и Национален кризисен щаб за спасение на туризма, който да обедини усилията на бизнеса и да координира действията на различните му представители за защита на интересите му. Като от двете организации подчертават, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели.

Здравето на българските граждани, на нашите служители и клиенти е най-важното и винаги сме го поставяли на първо място, подчертават от АТИБ и КБТБ. Вярваме, че здравните власти имат нужните компетенции, за да налагат здравни мерки, които са в защита на интереса на всички членове на обществото. При доказана необходимост от регионални или национални рестрикции и ограничаване на стопанската дейност с цел спиране на разпространението на заразата, налаганите здравни мерки трябва първо да бъдат обсъдени с бизнеса, който засягат и задължително да бъдат съпроводени с икономически мерки за фирмите и служителите.

От АТИБ и КБТБ са категорични, че извършването на търговска дейност не бива да се обвързва със задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт.

От бизнеса настояват компетентните държавни органи в спешен порядък да съдействат за въвеждането на регулация за определяне на обоснована и поносима цена на тока за бизнеса. Апелират за санкциониране на безхаберието при регулиране на пазара на електроенергия и на търговската спекулация с електроенергия. Тези условия правят българския туристически продукт, създаден от хотелиери, ресторантьори и други фирми с туристически услуги, неконкурентноспособен.

Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика, трябва да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно, както и за другите видове туризъм, чиято 9-процентна ставка на ДДС изтича в края на 2021 г. 

От страна на АТИБ на събитието присъстваха проф. Георги Рачев (председател на АТИБ и зам.-председател на БАТА), Георги Щерев (председател на БХРА), Атанас Димитров, Златко Златанов, Веселин Налбантов, Георги Тръпков, Малин Бистрин, Бранимир Миланов, Енчо Енев (членове на ИБ на БХРА), Павлина Илиева (председател на ОБТ) и др.

От страна на КБТБ на събитието присъстваха Ричард Алибегов, ротационен председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията, Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро, Поли Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм и др.

Над 500 хиляди са заетите в сектор туризъм.