fbpx Пристанище Солун ще предостави по-добри условия за българските компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пристанище Солун ще предостави по-добри условия за българските компании

Пристанище Солун ще предостави по-добри условия за българските компании

Пристанище Солун започва разширяване на капацитета си, за да отговори на нарастващото търсене на услуги. Това ще позволи на гръцкото пристанище да предложи още по-изгодни условия на бизнеса в България и региона.

Базата ще бъде разширена с допълнителни съоръжения на площ от 550 хил. кв. м. с капацитет за обработване на 1,2 млн. контейнери с товари. Инвестицията за разширяване на инфраструктурата и логистичния капацитет на пристанище Солун е на стойност 240 млн. евро. Част от средствата ще бъдат осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка.
Разширяването на сътрудничеството с български фирми и институции е сред приоритетите в бизнес плана на порта, който е сред водещите на Балканския полуостров.

Стратегическата локация на пристанището съчетава излаза на море с достъп до ключовите транс-европейски транспортни коридори IV и X и основните транспортни артерии в Гърция. От солунския порт тръгва най-краткият маршрут по море до Суецкия канал. През канала минава най-краткият път до Азия, която е най-големият износител на стоки в света.

През 2009 г. през Пристанище Солун са преминали общо 14,4 млн. тона товари, от които 270 хил. контейнера и 3,5 млн. т. товари в насипно състояние. За периода януари – август 2010 г. трафикът на товари в контейнери за и от България е нараснал над 2 пъти спрямо същия период на предходната година – от 2 323 на 5 457 контейнера. За сравнение, през цялата 2009 г. преминалите през солунския порт товари от и до нашата страна възлизат на 5 858 контейнера. През солунското пристанище минава най-големият обем транзитни товари измежду всички морски портове на Балканите.

Портът е регистрирал 158 хил. пътници и 1926 преминавания на плавателни съдове. В условията на икономическа криза пристанището отбелязва ръст на обработените товари за първите осем месеца на 2010 г. спрямо година по-рано. За този период обемът на насипните товари е нараснал от 2,1 на 2,9 млн. тона, а броят на превозените контейнери - от 169 хил. на 179 хил.