fbpx Бизнесът в София започва възстановяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бизнесът в София започва възстановяване

Бизнесът в София започва да се възстановява. Това заяви на пресконференция в Столичната община Николай Стойнев, председател на надзорния съвет на общинската Агенция за инвестиции, предава БТА.

Стойнев определи 2021 г. като доста сложна година, свързана с редица предизвикателства за бизнеса и за икономиката в столицата. По данни от преброяването на населението София се увеличава с близо 200 000 души - тя е атрактивна за живот и бизнес, но това поставя сериозни предизвикателства пред местната власт, посочи Стойнев.

Той подчерта, че общинската Агенция за инвестиции винаги се стремяла да предоставя добри условия за бизнес и да бъде "вратата" за отношенията със Столичната община. През изминалата година приехме няколко решения на Столичния общински съвет, за да създадем облекчения предимно за малкия бизнес, каза Стойнев. Той съобщи, че над 7,5 млн.лв. са останали в бизнеса благодарение на отстъпките, направени от Столичната община за бизнеса, като намаление в наемите например.

Мария Христова, изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции, съобщи, че през последната година имат общо 76 запитвания от малкия и среден бизнес, които се отнасят основно до възможностите за съдействие от страна на агенцията, предоставяне на безплатна бизнес информация и "про боно". Христова съобщи, че в Агенцията са постъпили запитвания от големи международни компании, като например голяма индийска компания от автомобилната индустрия, от IT сектора, както и компании от креативната индустрия. Те са заявили намерение да инвестират в София, като всяка от тях смята да назначи между 150 и 300 души, на които да заплаща месечно възнаграждение между 3500 и 9000 лева.