fbpx Министерството на земеделието ще поиска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министерството на земеделието ще поиска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители

„Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия – да бъде задействан т. нар. земеделския кризисен резерв на ЕС“. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната.

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница. „Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани“, заяви министър Явор Гечев.  

Той припомни, че в приетата днес от правителството позиция се отчита, че в Република България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства като затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка Република България призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т. ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

„България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети“, отчете аграрният министър.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

„Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, каза в заключение министър Явор Гечев.