fbpx След приемането на България в Шенген опашки по границите ще отпаднат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

След приемането на България в Шенген опашки по границите ще отпаднат

Премахването на опашките по границите и огромните задръствания са само част от ефектите, които ще бъдат усетени непосредствено след приемането на България в Шенгенското пространство. Очаква се още през декември Европейският съвет да вземе решение за присъединяването на България и Румъния. Само преди седмица Европейският парламент вече гласува положително с 85% за включването, но се очаква крайното решение да бъде взето през декември в полза на двете страни, които вече са покрили всички изисквания.
 
„Надяваме се на положително решение. Без проверки и забавяния по границите ще има безпрепятствени коридори за движение, увеличаване на честотата на доставките и бърз растеж с реални ползи за товарния транспорт и веригите за доставки. Предвиждаме 30% увеличение на пътуванията на превозно средство на седмица за кратките дестинации между България, Гърция и Румъния, а за Централна Европа прогнозираме да бъдат около 15%.“, споделя Рая Рендакова, търговски директор на Гопет Транс, водещ доставчик на транспортни и логистични услуги в България със силно локално присъствие и активна дейност в Гърция, Румъния, Полша, Испания и в Турция.
 
Приемането на България и Румъния в Шенген ще даде възможност за осигуряване на бързи коридори за движение на товари и хора от Гърция през България и Румъния до Централна и Западна Европа.
 
Ще отпадне напрегнатата ситуация от началото на годината по важните трасета за трафик към Европа, когато превозвачите чакаха до 72 часа по граничните пунктове. Пример за това са задръстванията на българо-румънската граница на ГКПП-тата Видин – Калафат и Русе – Гюргево, както и допълнителните затруднения по границите между Румъния и Унгария, където се получават също огромни тапи. Забавянията имат пряко отрицателно въздействие върху бизнеса като увеличени разходи, в това число и за гориво, неустойки и невъзможност пратките да стигнат до потребителите в определеното време.
 
Като допълнителен отрицателен ефект се отчита и увеличението на въглеродните емисии в районите, където се натрупват камиони заради забавянията. Освен това фактът, че в сектора има сериозен недостиг на кадри, както и тежките условия на работа, допълнително влияят на желаещите и отблъскват по-младите хора.
 
В Европа недостигът на шофьори се е увеличил с над 40% от 2020 г. до 2021 г., показва проучване на Световната организация за автомобилен транспорт (IRU). Въпреки че премахването на границите няма да увеличи внезапно желаещите, то със сигурност ще помогне за намаляването на времето, прекарано в опашки, както и за увеличение на свободното движение на граждани в страните членки на Шенген.
 
С приемането на България в Шенген се очаква и последващо консолидиране на капацитета на пазарите, тъй като превозвачите в региона ще могат да се движат свободно. Пример за това е движението в съюза между Германия и страните Бeлгия, Холандия и Люксенбург.
 
„Смятаме, че с премахването на граничните проверки за едно пътуване от България до Германия, ще се спестят поне 24 часа. И това, ако не броим изчакването в пикови периоди по границите. Липсата на гранични пунктове на границите ще стане предпоставка за повишаване на местната конкурентоспособност.“, допълва още Рая Рендакова.