fbpx 45% от българите смятат, че изглеждат чудесно, но само 37% спортуват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

45% от българите смятат, че изглеждат чудесно, но само 37% спортуват

Българите показват висок интерес към подобряване на физическото здраве, но също така слаб интерес към спортуването. Данните от здравно проучване на HUAWEI за 2023 г., проведено от Ipsos в осем държави, сред които и България, демонстрират разминаване в желанията и действията на повечето ни сънародници, но и желание за промени. Част от инструментите, които българите смятат, че биха могли да им помогнат са умните часовници, с които да проследяват показатели, свързани със здравето.

Отвъд спокойствието и добрата почивка, най-важните здравни теми за българите се оказват здравословното хранене, контролът на теглото и външният вид. Общо 85% от запитаните имат интерес към поддържането на физическото си здраве, а 80% осъзнават, че начинът на живот влияе върху здравето.

В същото време едва малко над половината българи са доволни от физическото си здраве, а най-проблемните теми са свързани с тялото и нивото на спортуване. Удовлетворени от нивото на мазнини в тялото си са 36% от запитаните, от изгорените калории - 37%, а от представянето си в спортни активности само 38%.

Въпреки ниската удовлетвореност само 37% от българите правят упражнения редовно, а едва една трета от сънародниците ни спортуват редовно. Това лесно обяснява тревожните данни за индекса на телесната маса (BMI), които отчита проучването. Въпреки че това не е най-прецизният индикатор за здравословно тегло, според него над половината българи имат проблеми с теглото, като 20% се класифицират като затлъстели, а други 31% с наднормено тегло.

Контрастът между осъзнатостта за връзката между начина на живот и здравето и малкото действия, които българите предприемат за по-добър начин на живот, не е единствен в изследването. България е на второ място по брой хора, които твърдят, че изглеждат чудесно - 45%, водена само от Турция, където 48% от респондентите харесват външния си вид. За 45% от хората у нас една от основните причини да искат да променят здравните си навици е именно желанието да изглеждат по-добре. И в това отношение само в Турция повече хора - 47%, казват същото.

Каквито и да са мотиваторите за промени, добрата новина е че почти всички запитани, или 94%, искат да направят такива. Една от първите стъпки към тези промени за близо 90% от българите е проследяване на здравните показатели, като 64% отбелязват, че биха си купили умен часовник, който да им помогне в това начинание. И в това отношение се отличаваме от другите страни в изследването, като българите са запознати с коректните стойности на най-много здравни измерители, с изключение отново на Турция.

Измерителите, на които българите дават основен приоритет, са свързани със сърдечното здраве, като кръвното налягане и пулсът са най-често споменавани.