fbpx Информационен бот помага за справяне с инсулта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Информационен бот помага за справяне с инсулта

Асоциацията за инсулт и афазѝя (АИА), съвместно с Министерство на здравеопазването (МЗ) представиха Информационен бот във Вайбър, който ще помогне за справяне с инсулта в страната. България се нарежда на челно място в Европа по брой инсулти на глава от населението през последните 10 години, като всяка година над 40 хил. българи биват пряко засегнати от инсулта, а 5 хиляди от тях не преживяват инцидента.

Анализът ни показва, че обществото ни е слабо информирано за характера на инсулта. Ограничени са познанията и за рисковите фактори, за симптомите на инсулта, както и за правилния алгоритъм на поведение при инсулт. Това познание е критично за справяне с проблема.“- заяви инж. Дорина Добрева, председател на УС на АИА.

Асоциацията ежегодно провежда мащабни национални кампании по повод Европейския и Световния ден за борба с инсулта. По  инициатива на АИА в салоните за работа с граждани на всяка българска община е разположен щендер с информационни материали за инсулт. Със съдействието на Български пощи, в последните две кампании, информационните материали достигат до почти 3000 локации в страната, част от които малки населени места с до 150 жители.

„Огромното предизвикателство пред нас е свързано с бързото, масово разпространение на точна и навременна информация до всички в България. – отбеляза д-р Георги Георгиев, зам.-председател на АИА - Затова сме щастливи, че срещнахме пълно разбиране и съпричастност в Ракутен Вайбър България и Клиъруеър, с които само за няколко месеца създадохме Информационния бот за инсулт на АИА.“.

Информационният бот е създаден и се разпространява напълно безплатно. Той е иновация не само за България. По данни на АИА, подобна инициатива се стартира за първи път в рамките на Европа.

Ботът предстои да бъде развит последователно, като амбицията е той да бъде истински полезен и пълноценен инструмент в борбата с инсулта.

Инфобот е достъпен и чрез следните линкове и QR код:

https://stroke.bg/asa-infobot