fbpx 13 туристически организации с искане за спешни мерки за спасяване на летния сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

13 туристически организации с искане за спешни мерки за спасяване на летния сезон

Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 организации от бранша, изпрати писмо с настояване за спешни мерки, които да спасят туристическия сезон, който е под въпрос. Писмото е адресирано до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

От Алиансът призовават да се спаси от сигурна смърт един от основните сектори на българската икономика – туризмът. Необходимо е да се въведе бърза, ефективна и сигурна организация, за да се привлекат потенциалните гости на страната и да се превърнат те в реални туристи, категорични са от Алианса. И затова настояват за:

1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. Цената на ПСР тестовете е особено натоварваща и за туроператорите, които трябва да изпращат свой персонал, който придружава туристически групи в чужбина и в рамките на месец трябва да го подложат на неприятната процедура 5-6 пъти и да заплатят непредвидения разход, който води и до оскъпяване на крайния продукт, подчертават още от Алианса.

2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. Към момента ваксинираните и преболедувалите вече Ковид-19 трябва да спазват всички задължителни и за останалите туристи процедури. От Алианса настояват те да бъдат освободени от задължителните ПСР тестове и да се изработи и приеме ясен регламент за тези гости. По този начин страната ни ще бъде по-привлекателна за чуждестранните гости, а за българските граждани това ще бъде важен стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират, подчертават от бизнеса. 

3. Необходимо е договаряне на зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа, твърдят от бизнеса. Освен това гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни. 

4. Необходимо е заетите в туристическия сектор да бъдат ваксинирани приоритетно с избрана според специфичните им здравословни особености от тях ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но от Алианса сме уверени, че служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност изразиха над 85 000 души, които сме заявили, чрез браншовите организации до Министерство на Туризма, припомнят от сектора. Приоритетна имунизация на заетите в туризма е предприета към момента от редица държави, за да се гарантира спокойствието и безопасността на бъдещите туристи. Практиката досега показва, че подобни дестинации се радват на голям интерес, а случаи на заразени гости няма, се казва в писмото до парламентарно-представените политически силиВсъщност и у нас няма туристи, заразени по време на почивката си, но върху този факт не се акцентира достатъчно, а приоритетна ваксинация на персонала би дала и още един довод в тази насока, допълват от Алианса.

5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан. И незабавно да започне да издава входящи визи за техните граждани, така че при отваряне на границите да имаме вече осигурени кандидат – туристи, настояват от бизнеса. 

6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи, настояват още от Алианса. А за леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.

7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства, така необходими за местата за настаняване, които трябва да стартират вече настъпилия сезон и да могат да покрият частично най-належащите разходи, произхождащи от отварянето му, призовават за пореден път представителите на сектора. В случай че държавата не може да постигне съгласие с банките, да поеме ангажимент при желание на собствениците на хотели да осигури ликвидно финансиране, като изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване

8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е “невидима” като дестинация, а ефективността от подобен бюджет ще е значително по-голям от отделяния за ТВ промоционални клипове се казва в писмото.

9. Стимули за туроператори, които водят гости по суша по същия начин, по който се дават и за гостите, пристигнали със самолет. Отделно държавата да плаща и по 5 евро за маркетинг за доведен турист. Както и да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка.

10. Ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките

11. Политическата несигурност и неяснотите около формиране на кабинет, които рефлектират върху туризма само дни преди времето, в което реално трябва да стартира туристическият сезон са силно притеснителни, подчертават още от Алианса. Страната ни вече закъснява с мерките, които би трябвало да осигурят спокойствие у туристите, както и подкрепа за бизнеса, а оттам и реализация на летния сезон, твърдят от бизнеса. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор