fbpx 37 родни вина с отличия на Concours Mondial de Bruxelles 2015 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

37 родни вина с отличия на Concours Mondial de Bruxelles 2015

37 родни вина с отличия на Concours Mondial de Bruxelles 2015

Вицепремиерът Томислав Дончев и директорът на Concours Mondial de Bruxelles Тома Костенобъл връчиха общо 37 медала (от които 1 трофеен, 14 златни и 22 сребърни) на 18 български винопроизводители. Те бяха отличени сред около 8 хиляди различни вида вина от 58 държави по време на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. На тазгодишното издание на шампионата Пловдив беше избран за домакин на събитието през 2016 г. Това ще фокусира вниманието както върху един от най-важните лозаро-винарски райони в България - Тракийската низина, така и върху България, като предпочитана дестинация за винен туризъм.

„Домакинството на Пловдив през 2016 г. на Concours Mondial de Bruxelles е изключителна възможност за промотирането на българския винен туризъм пред света“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й Министерството на туризма разработва нови винени маршрути, което ще направи страната ни още по-разпознаваема в този туристически сегмент.

Световният винен шампионат Concours Mondial de Bruxelles е с дългогодишна история. Повече от 320 дегустатори (сомелиери, винени експерти, журналисти) от 53 страни са част от журито на конкурса. От 2006 г. Concours Mondial de Bruxelles разшири своя международен обхват и се провежда извън Белгия. Лисабон, Маастрихт, Бордо, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава и Йезоло са градовете-домакини, които са посрещали събитието на своя територия. През 2016 г. Пловдив ще запише името си между тях.

23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 29 април до 1 май 2016, а конкурсната програма ще е съпътствана от редица инициативи. Предвиждат се посещения на винарски изби и лозя в страната, както и на културно-исторически и археологически забележителности. До провеждането на конкурса през 2016 г. в Пловдив ще се организират редица предшестващи събития, които ще подчертаят значимостта на България като лозаро-винарска страна на световната карта.