Инвестициите в гейминга в Източна Европа нарастват с бързи темпове

Бизнес конференцията – Game Dev Summit 2017, която се проведе в рамките на ON! Fest, събра на едно място над 150 представители на водещи компании от България и чужбина, независими студиа и доставчици на услуги, работещи в сферата на гейминга. Бяха представени работещи модели, успешни проекти и практики, както и последните тенденции и развитието в сектора, между които виртуалната реалност, мобилният гейминг, геймификацията като бизнес подход, работата в мултикултурна среда, маркетингови подходи и стратегии за създаване на фен бази, работата с гейм инкубатори и т.н.

„Гейм индустрията е носител на иновации и икономическо развитие. Държавната администрация в страни като Великобритания, Финландия и Полша ясно разбира това и се стреми да развие този сегмент от икономиката посредством различни програми, грантове и търговски мисии. Време е това да се случи и в Източна Европа” – сподели Андреа Пер от Romanian Game Developers Association.

През последните няколко години мобилният гейминг има водеща позиция в световен мащаб. Над 36% от разработчиците на мобилни игри са базирани в Европа, като само азиатските пазари водят в тази класация поради спецификата на потребителското търсене в този регион. Азиатските компании започват да се превръщат в един от основните инвеститори в сектора на видео игрите в Европа, стана ясно по време на конференцията.

В Източна Европа функционират над 200 студиа, като най-много от тях са базирани в Румъния. Броят на служителите в сектора надвишава 10 000, като Румъния отново води класацията, следвана от Беларус, с най-много специалисти, заети в сектора.
Сред основните играчи в региона са международните компании Gameloft, Ubisoft, Electronic Arts, Wargaming, както и локални компании като Империя Онлайн и Haemimont Games в България, Amber в Румъния, Eipix Entertainment в Сърбия и т.н.


 

Моля коментирайте