fbpx Интересни майсторски класове по време на Балканския винен конкурс и фестивал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интересни майсторски класове по време на Балканския винен конкурс и фестивал

Интересни майсторски класове по време на Балканския винен конкурс и фестивал

 

Интересът към Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) тази година е особено засилен. Очакват се около 700 проби от 11 страни и това е рекорд до този момент. За първи път в журито ще има и истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

От тази година регламентът на BIWC е променен и вината ще се оценяват  по 100 – точковата система (до момента оценяването се извършваше по 20-балната система). Прибавя се и още един медал: DOUBLE GOLD като един маркетингов инструмент за комуникация и мост между златните медалисти и носителите на Трофеи в различните категории.

Традиция за Балканският винен фестивал е да предлага много силна съпътстваща програма. Тази година любителите на Балканското вино ще имат възможността да посетят 5 майсторски класа, водени от международното жури.
Един от най-интересните майсторски класове, в който единствения благородник сред носителите на титлата Master of Wine Граф Джон Салви MW,
ще съпостави топ вина от Бордо с топ български бордо блендове - едно повторение на тейстинга от 1976,

Другият клас е „Турция през чашата на Иса Бал” с лектор Иса Бал MS.За първи път в журито се включва Master Sommelier Иса Бал, който през 2008 г. завоюва титлата “Най-добър Сомелиер на Европа” на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на Балканското вино.

„Лятно вино от Атика: Саватиано – новият гръцки тренд” с лектор Константинос Лазаракис MW.  Един малко познат у нас бял сорт Саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни ще бъде прдставен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

„Eлегантен, но и мощен: Запознайте се със сръбския Прокупац” е лектор Игор Лукович, който е сред най-известните имена на сръбското вино. Той ще представи най-добрите вина  от местния червен сорт Прокупац, който ще допадне много на любителите на регион Бургундия.

„9 ½ Пино Ноар-а от България” - българските Пино Ноари, преставени от сомелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените Щати, Марин Атанасов.

И тази година Балканският винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancer, което наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фанелка и ще отправят своето послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фланелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.