fbpx Етикетите на бултилките ще показват калорийната стойност на напитката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Етикетите на бултилките ще показват калорийната стойност на напитката

Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) спиритсБЪЛГАРИЯ подписаха европейския Меморандум за разбирателство (МзР) за предоставяне на енергийните стойности на алкохолните напитки на етикета на бутилките, както и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн. С тази стъпка секторът надхвърля съществуващите законодателни задължения и отговаря на съвременните социални норми за информиран и отговорен избор на потребителите.

Меморандумът установява задълженията на подписалите го страни и определя специфични правила за предоставяната информация, която ще бъде разбираема, разпознаваема, сравнима и точна. Ангажиментът гарантира, че до края на 2022 г. всеки две от три бутилки (66%), пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, съобразена с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката. Потребителят ще може да се запознае чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа неговата напитка.

В допълнение, чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка. В България по-пълна и изчерпателна информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки по категории е вече налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества.“, казва Председателят на спиритсБЪЛГАРИЯ, Ралица Скорчева-Славова.

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример.“, споделя Йордан Чорбаджийски, Председател на НЛВК.