fbpx Сериозен ръст на БВП до 4.4% за годината в Централна и Източна Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сериозен ръст на БВП до 4.4% за годината в Централна и Източна Европа

Реален ръст на икономика от 4.4% прогнозират експертите на УниКредит в последния са анализ на икономиката на Централна и Източна Европа, публикуван днес. Това е значително повишение спрямо предишната прогноза от 2.6%, което се дължи на по-силното от очакваното възстановяване досега през годината. Прогнозата ни за ръста през 2022 г. е леко променена на 4.1% (от 4.4%). Смятаме, че икономиката ще се възстанови до предкризисното си ниво на икономическа активност измерена чрез показателя БВП през последното тримесечие на тази година. Спад в коефициента на безработица до нивата, свързани с постигане на пълна заетост, очакваме към средата на 2022 г., се посочва в анализа на УниКредит.

По-оптимистичната прогноза се дължи на много силните резултати на икономиката през първото тримесечие, което от своя страна се свързва с разхлабените ограничителни мерки и липсата на контрол за спазването им по време на третата вълна от пандемията. Освен това солидния ръст на приходите от продажби на дребно, индустриалното производство и произведената продукция в строителството през април сочи, че силното възстановяване на икономиката продължава и през второто тримесечие на настоящата година.

Всичко това сочи, че голямата картина продължава да бъде на икономика в процес на V-образно възстановяване.                                                        

България обаче плати висока цена за бързите си темпове на икономическо възстановяване през последното тримесечие на миналата и досега през тази година. Докато страната не беше силно засегната от първата вълна на пандемията от коронавирус през периода от март до май миналата година, ранното разхлабване на ограничителните мерки доведе до рязък скок в броя на смъртните случаи по време на втората и третата вълна в края на миналата и началото на тази година.

Затова и най-големият риск, който макроикономическият екип на УниКредит вижда за възстановяването, е свързан с още една вълна на пандемията от коронавирус през есента или зимата, тъй като само 13% от населението са ваксинирани към средата на юни.

Особено тревожно е, че броят на хората, желаещи да се ваксинират, изглежда доста по-нисък от необходимия за постигане на колективен  имунитет според последните проучвания. По тази причина смятаме, че са необходими усилия от страна на правителството и на частния сектор за увеличаване на нивата на ваксинация на населението. Надяваме се да видим повече обществени фигури с влияние в политиката, бизнеса и спорта да вземат участие в организирането и провеждането на мащабна кампания, имаща за цел да направи широко достъпна цялата информация относно ползите и рисковете от ваксинацията, препоръчва още анализът.