fbpx Евротуризма трябва да реши проблема с визите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Евротуризма трябва да реши проблема с визите

Евротуризма трябва да реши проблема с визите

етикети

От първостепенна важност за развитието на европейския туризъм е всички държави от ЕС да намерят единно решение за визите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на Европейския туристически форум, който се проведе на 18 и 19 ноември в Малта. Министър Трайков цитира данни от стратегията на ЕС „Европа 2020”, според които се очаква до 2020 г. 47% от туристите на стария континент да са от Азия.

България разполага с множество летни и зимни курорти, но все още съществуват много неизползвани възможности за алтернативен туризъм, подчерта министър Трайков пред участниците във форума. По неговите думи, изработването на регионални програми за подобряване на транспортните връзки също има сериозно значение за развитието на туризма. България би подкрепила всяка инициатива в този процес, каза още министър Трайков. Той подчерта значението на общите усилия на всички държави на стария континент за промотирането на бранд „Европа”.

Участниците във форума подчертаха изключителната важност от промотирането на бранд „Европа” и провеждането на обща имиджова политика от отделните държави. Според преобладаващото мнение на участници във форума, промотирането на големи пазари е невъзможно без такава единна политика.
Сезонността в туризма е проблем пред повечето държави в Европа, стана ясно още по време на форума. Участниците смятат, че тя може да бъде преодоляна чрез общи програми за обмен на туристи, както и чрез развитие на алтернативните видове туризъм – културен, здравен и т.н.