fbpx Подписаха Меморандум за изграждане на газовата връзка с Турция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подписаха Меморандум за изграждане на газовата връзка с Турция

Подписаха Меморандум за изграждане на газовата връзка с Турция

„Един от основните приоритети на сегашното правителство е осигуряване на диверсификация на енергийните източници, тъй като това означава сигурност за България“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференция „Бъдещето на природния газ“. Организатори на събитието са Лаборатория управление на рискове към Нов български университет и Българска стопанска камара.

„Чрез проекта „Южен поток“ страната ни предприе конкретни действия за диверсификацията на маршрутите на природен газ. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер го обяви за важен европейски инфраструктурен проект, който има подкрепата на: Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Хърватия. „Всички тези държави настояват за сигурност на енергийните доставки на природен газ, защото без нея не бихме могли да говорим за конкурентоспособна икономика“, категоричен бе министър Стойнев. По думите му, „Южен поток“ ще допринесе не само за енергийната сигурност на страната ни, но и за растежа на българската икономика, създавайки хиляди нови работни места.

Като друга конкретна стъпка към осигуряване на диверсификация на енергийните доставки за България, министър Стойнев посочи ускоряването на работата, от страна на правителството, по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни. При интерконектора с Румъния, имаше техническо забавяне, причинено от пропадане под нивото на река Дунав, но това забавяне вече е преодоляно. Очаква се през месец юни тази газова връзка да бъде пусната в експлоатация. Драгомир Стойнев припомни посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, през месец януари, по време на което бе взето решение за изграждането газовата връзка между двете страни. „Още преди шест години е заявено намерение от българска страна за изграждане на интерконектора с Турция. От тази година вече имаме подписан Меморандум за изграждането на газовата връзка“, обяви министърът на икономиката и енергетиката. По негови думи двете технически групи могат да започнат работа по изготвяне на проекта и се очаква до 2016 г. интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация. „Убедени сме в необходимостта от изграждане и на газовата връзка със Сърбия. Получихме подкрепа от комисаря Йотингер за ускоряване на работата по интерконектора със западната ни съседка и преодоляване на проблемите от нейна страна“, каза още министърът на икономиката и енергетиката. „Преодоляхме забавянето на проекта за изграждане на интерконектора с Гърция и от тази година предстои да започнем конкретни действия“, заяви Стойнев и припомни, че през есента на 2013 г. Булгаргаз подписа договор за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Това количество ще преминава именно през газовата връзка с Гърция.

„За осигуряването на диверсификация на енергийните доставки, съвместно с гръцката страна, обсъдихме изграждането на LNG терминал за втечнен газ в Егейско море“, допълни министър Стойнев. Той припомни, че по време на работното посещение в Катар, е обсъдена възможността за доставка на катарски газ в България и съседните държави. Друга форма на диверсификация е доставката на природен газ от Азербаждан през 2019 г. В заключение министърът на икономиката и енергетиката изрази увереност за бъдещата реализация на всичките проекти, които са ключови за енергийната сигурност на Европа.

 

 

 

 

Facebook коментари