fbpx До два месеца ще могат да подават документи за туристически визи онлайн | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До два месеца ще могат да подават документи за туристически визи онлайн

Водеща снимка
Да

До два месеца ще могат да подават документи за туристически визи онлайн

На среща с представители на туристическия бранш зам.-външният министър Велислава Петрова каза увери присъстващите депутати и представители на бизнеса на заседанието на Комисията по туризъм в парламента, че до месец и половина два ще започне дигитализиране на процеса на подаване на туристически визи и заплащане на документите онлайн.

Първоначално ще се започне с въвеждане на онлайн процедурите в по-натоварените дипломатически служби, а до края на годината, ще бъде въведена и във всички служби по света, обясниха Петрова и началник отдел „Национален визов център“ Иван Мотев. Именно настояването част от процедурите по издаване на туристически визи да се прехвърлят онлайн бе и един от въпросите, изпратени от БХРА в парламента по повод заседанието на Комисията. Към момента това е максимумът, който може да бъде направен и заради ангажиментите, поети от страната ни като кандидат за Шенгенското пространство и част от предприсъединителния ни договор към ЕС изцяло електронни визи не могат да бъдат въведени, обясни Петрова. В същото време присъстващите по време на Комисията депутати поеха ангажимент да направят постъпки, заедно с други засегнати туристически страни, за промяна на процедурата, но според бившия министър на туризма Николина Ангелкова това може да се случи най-рано през 2025 – 2026 г.

От БХРА предложиха в писмено зададените си въпроси към Комисията по туризъм и да бъдат предоставени безплатни визи на руските деца до възраст от 16 години, на гражданите на Русия на възраст над 55 години, които идват у нас с цел профилактика и лечение. А децата и инвалидите да получата 5-годишни многократни визи. Според Мотев обаче това е невъзможно, отново заради изисквания на ЕС и подписания двустранен договор между Русия и Евросъюза. От Комисията по туризъм увериха БХРА, че ще получи писмен отговори на този и всички останали поставени въпроси.

Относно дигитализиране и улесняване на процедурата за издаване на работни визи за сезонни работници, както и удължаването им от 3 на 9 месеца, докато са в страната, което от БХРА поискаха, за да решат сериозния кадрови проблем в сектора, Директорът на „Миграция“ в МВР Николай Николов заяви, че това отново не се позволява от Брюксел. Той обаче обеща на представителите на бизнеса, че ще се работи за оптимизиране на процеса и поне първоначалното заявление от страна на работодателите да се подава електронно. Николов припомни и че през миналата година в Закона за чужденците, от 1 юни процедурата беше максимално съкратена и улеснена, като при това стана на 1 гише. Той посъветва работодателите за по-тясно сътрудничество с Агенцията по заетостта, да наемат персонал с 9 месечна виза за дългосрочна трудова заетост, въпреки малко по-дългата процедура.

Николов припомни и че работници с български корени, които докажат своя български произход, могат да пристигат и работят у нас и без необходимостта от визи. Зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров бе категоричен, че българският бизнес е готов да плати цената за привличането им, като и сега поема всички транспортни, квартирни и други разноски на чуждестранните сезонни работници. И подкрепи идеята за издаването на български „зелени карти“ за чужденците с български корени. От БХРА предложиха МВнР да съдейства на бизнеса за срещи по места между предприемачи и българските общности.