fbpx Ford започва производство на изцяло електрически лекотоварен автомобил в завода в Румъния | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ford започва производство на изцяло електрически лекотоварен автомобил в завода в Румъния

Заводът на Ford в Крайова, Румъния потвърди ще инвестира 300 милиона долара за производството на нов лекотоварен автомобил, който през 2023 г. ще слезе от поточната линия на завода на марката в града. През 2024 г. ще дебютира изцяло електрическата му версия, която ще е първият електрически автомобил на Ford, произвеждан в Румъния.

„Операциите на Ford в Крайова предлагат гъвкавост и конкурентоспособност от световна класа. Решението ни да произвеждаме този нов лекотоварен автомобил в Румъния е следствие от продължителното ни положително партньорство с местните доставчици и общността, както и успеха на целия екип на Ford Крайова“, каза Стюарт Роули, президент на Ford of Europe.

„Добавянето на изцяло електрическа версия през 2024 г. означава, че Крайова ще е третият ни завод в Европа за електрически автомобили, следвайки инвестициите от настоящата година в Центъра за електрифицирани превозни средства на Ford в Кьолн, Германия и завода на Ford Otosan в Коджаели, Турция. Изпращаме още един ясен сигнал към нашите клиенти, че сме в ускорителната лента, за да осигурим в Европа бъдеще с нулеви емисии на лекотоварните автомобили."

През февруари Ford се ангажира, че до 2024 г. в цялата гама от лекотоварни автомобили ще има версии с нулеви емисии, изцяло електрически или плъгин хибриди, които до 2030 г. се очаква да съставляват две трети от продажбите на лекотоварни возила на марката.

Новият лекотоварен автомобил ще бъде оборудван също така с някои от най-модерните конвенционални бензинови и дизелови двигатели на Ford. Те ще включват например модерни дизелови агрегати от завода за двигатели на Ford в Дагенам, а трансмисиите ще се доставят от Ford Хейлфорд – и двата базирани във Великобритания.

Цялостната инвестиция на Ford в производствени операции в Румъния, включително настоящата, възлиза на близо 2 милиарда долара от откриването на завода през 2008 г. насам.

През последните години бяха направени значителни подобрения в работата на автомобилите на Крайова, с инсталирането на повече от 600 робота за допълнително подобряване на ефективността и качеството на каросерията, щамповането, боядисването, тапицерията и шасито. Около 6000 души са заети в сглобяването на превозни средства и двигатели от световна класа.

Ангажиментът на Крайова към електрификацията датира от  октомври 2019 г., с началото на производството на Puma с мек хибриден двигател. Поводът на днешното съобщение бележи още един важен момент, тъй като Ford е първият производител, обявил, че ще строи изцяло електрически автомобил в Румъния. Освен Puma, във Ford Крайова се произвеждат малкият SUV – Ford EcoSport и многократно награждаваният 1,0-литров двигател EcoBoost.

„Тази нова планирана инвестиция в бъдещето на Крайова е знак за надеждата на Ford, че румънското правителство ще осигури ключови подобрения в подкрепа на конкурентния производствен пейзаж в местния регион, включително така необходимите подобрения на транспортната инфраструктура“, каза Роули.

Началната дата за производство на новото превозно средство и повече подробности за продукта ще бъдат потвърдени преди  пускането на пазара.