fbpx Внедряват интернет във влаковете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внедряват интернет във влаковете

Внедряват интернет във влаковете

Безплатен безжичен интернет вече ще могат да ползват пътниците на „Холдинг БДЖ” ЕАД във влаковете, които пътуват между София и Бургас, в състава на които е включен вагон „бистро”. Интернет връзката ще бъде достъпна във вагоните „бистра” и в двете посоки. Новата услуга беше официално представена днес в бърз влак, който пътува по маршрут София – Бургас
С това се слага началото на съвместен Пилотен проект между „Холдинг БДЖ” ЕАД и Nokia Siemens Networks за поетапно внедряване на интернет във влаковете.
„Идеята на проекта е да видим нуждата от тази услуга, използваемостта, както и какво е покритието по целия железопътен път. След като направим всички тези заключения ще започне и поетапното въвеждане на услугата в системата на БДЖ, разбира се там където има интерес. По този начин ние искаме да направим пътуването с влак още по-приятно“, каза Камен Кичев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пилотният проект се реализира в рамките на шест месеца, като за този период услугата ще бъде безплатна както за пътниците, така и за „Холдинг БДЖ” ЕАД. След това ще се направи анализ на интереса към услугата, както и анализ на покритието на мобилните оператори по линията. Целта е да се въведе безплатен интернет в повечето влакове на БДЖ, като ще се прецени къде има най-голям интерес. Услугата ще бъде безплатна за пътниците и след тези шест месеца.