fbpx През януари оборотът в търговията на дребно е нараснал с 5.6% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

През януари оборотът в търговията на дребно е нараснал с 5.6%

През януари 2023 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 1.8% спрямо декември 2022 г. и с 5.6% спрямо година по-рано по информация от Националният статистически институт. Данните са изчислени в съпоставими цени и са сезонно изгладени в месечното сравнение и календарно изгладени в годишното.

Спрямо декември нарастването на оборота в търговията с нехранителни стоки е с 2.6%, при храните, напитките и цигарите ръстът е с 2.0%, а при автомобилните горива има минимален спад от 0.2%.

В първия месец на годината НСИ регистрира ръст на оборотите в магазините за дрехи и обувки - с 8.7%. Намаление се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.8%.

През януари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. оборотите на търговците на нехранителни стоки нарастват с 8.5%, на бензиностанциите - с 8.1%, а при храните, напитките и цигарите - едва с 0.2%.

Най-съществен годишен ръст на оборота е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 52.8%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12.6% и търговията на дребно с разнообразни стоки - със 7.8%.