fbpx България може да се превърне в център за рециклиране на турбокомпресори с новата фабрика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България може да се превърне в център за рециклиране на турбокомпресори с новата фабрика

Най-голямата компания в Европа за дистрибуция на нови и рециклирани турбини за двигатели с вътрешно горене - Turbo`s Hoet Group – откри своя фабрика край Божурище. Модерното съоръжение е оборудвано с последно поколение машини и технологии за преработка, което позволява рециклирато на пълната гама турбокомпресори за всички видове превозни средства - от леки автомобили до камиони и яхти, съобщиха от компанията-оператор "Турбо гарант".

„Щастливи сме, че инвеститор от подобен ранг взе своето стратегическо решение основното им производство в рециклирането на турбини да бъде в България. В момента Turbo`s Hoet Group има производства в Белгия, Нидерландия и Румъния, като фокусът ще се измества към Източна Европа. С гордост мога да кажа, че с екипа ни и добрите условия за производство в Индустриален парк София-Божурище имаме принос за този избор, което ни мотивира да работим още по-усилено за успеха на предприятието в България“, каза Георги Загоров - управител на дружеството.

Съоръжението бе открито в присъствието на директора на направление „Резервни части и турбокомпресори“ в Turbo`s Hoet Group Кристоф Дерудер, Н.Пр. Фредерик Мьорис – посланик на Кралство Белгия в София, изпълняващия длъжността изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, д-р Антоанета Барес - изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони и кмета на гр. Божурище Георги Димов.

Фабриката за рециклиране на турбокомпресори е разположена върху терен от 14 000 кв.м и е с обща застроена площ от 3210 кв.м. Освен производствена база, е изграден и централен склад за Европа. В новото съоръжение са инвестирани 5.5 милиона лева. В момента в него работят 40 човека, като дружеството се надява да удвои работните места.

Turbo`s Hoet Group е компания с почти 50-годишна история, която днес оперира в 12 държави. Очаква се фабриката край Божурище да поеме около 80% от операциите на групата в рециклирането на турбокомпресори.