fbpx Кока-Кола се включва в процеса за разработване на първата в света хартиена бутилка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кока-Кола се включва в процеса за разработване на първата в света хартиена бутилка

Кока-Кола се включва в процеса за разработване на първата в света хартиена бутилка

За да подпомогне процеса за създаване на устойчива бутилка от хартия Кока-Кола обяви присъединяването си към Paboco Pioneer Community. Новата общност от компании, е по идея на Paboco – датски стартъп, който от 2015 г. работи по нова технология за рециклируема хартиена бутилка и в момента е съвместно предприятие между производителя на хартиени опаковки BillerudKorsnäs и производителя на бутилка Alpla.

Амбицията на Paboco е да създаде първата по рода си изцяло биологично-базирана и рециклируема хартиена бутилка, която може да се използва за ежедневни потребителски продукти, като газирани и негазирани напитки, козметика и др.

В следващия етап от разработването на хартиената бутилка, Кока-Кола ще бъде основополагащ участник в Paboco Pioneer Community, която обединява водещи експерти в областта на материалите, дизайна и технологиите за опаковки. Заедно с другите членове, Кока-Кола ще предоставя идеи, експертиза и насоки за научноизследователската и развойна дейност, за да подпомогне разрастването на концепцията.

Хартиената бутилка от първо поколение, използва хартиени фибри от възобновяеми източници за изграждане на здрава структура, укрепена с  вътрешен слой, уникален за всеки продукт, което прави възможно рециклирането на бутилката чрез разделяне на хартията и вътрешния слой. Следващият технологичен етап е разработване на вътрешен слой изцяло на биологична основа, подобряване на рециклирането на хартиените влакна и безвредно разграждане, ако бутилката случайно попадне в природата.