Финансовите услуги ще започнат да се предлагат по-ефективно

Финансовите услуги ще започнат да се предлагат по-ефективно

Същността на финансовите услуги остава непроменена, но те ще започнат да се предлагат по един много по-ефективен и достъпен за хората начин. Това каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян по време на годишната конференция на Хюлет Пакард (НРЕ).

Дигитализацията на една компания е само средство за постигане на целите, тя не може да замени човешкия елемент. След кризата от 2008 г. финансовите услуги са се разделили със своята загадъчност и постепенно са започнали да се превръщат в нещо като комунални услуги.

Blockchain технологията ще замени биткойна, който умря поради липса на доверие в него. Финансовото посредничество никога няма да изчезне, но начина, по който то се предоставя, ще стане различен – много по-достъпен и ефективен, сподели Хампарцумян своето виждане за трансформацията на банките в бъдещето. Финансовото посредничество ще започне да се предлага 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Клиентите вече няма да искат да чакат до сутринта, за да получат обслужване и хората от банковата индустрия трябва да приемат това, за да бъде тя успешна.

Относно използването на Big Data технологиите в бизнеса и промените, които настъпват в компаниите във връзка с използването на натрупаните огромни бази данни, Хампарцумян коментира, че хаотичният излишък на данни е по-лош от пълната им липса. Машините и технологиите не могат да заместят креативността на човешкия интелект, трябва обаче огромна инвестиция в образователната ни система, за да има на пазара високо квалифицирани кадри.

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom, който бе сред участниците в същия панел, заяви, че всеки един процес, който може да бъде напълно автоматизиран, би трябвало да спре да се извършва от хора. Така по думите му компаниите ще спестят разходи за нискоквалифициран труд и в същото време ще могат да отделят повече средства за привличане на високообразовани кадри. Президентът на Deloitte България Васко Райчев акцентира върху практиката редица компании сами да обучават и изграждат кадрите си. Според него технологиите са утопията на 21 век, така както комунизмът е утопията на 20 век. Трябва да се ръководим винаги от здравия разум, технологиите са само средство, а не идея, смята той. Основателят на фонда за инвестиране в стартиращи предприятия Eleven Дилян Димитров заяви по време на дискусията, че в днешно време , ако една компания, колкото и голяма да е тя, не види възможностите за иновации, много бързо може да изпадне в неизгодна позиция пред конкурентите си. Редица големи компании създават собствени бизнес инкубатори за стартиращи фирми, защото именно start up компаниите понякога пробиват на пазара със своите новаторски идеи.

 

Facebook коментари