fbpx Стара Загора подготвя първи фестивал на виното Августиада | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стара Загора подготвя първи фестивал на виното Августиада

Първи Фестивал на Виното и Културното наследство Августиада ще се проведе в Стара Загора от 19 до 21 октомври 2012 г., в Регионален исторически музей в града, което е част от празника на града. Августа Траяна е едно от древните имена на град Стара Загора, а регионът се слави с добри винени традициите. По време на фестивала среща ще си дадат винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина. Италия ще бъде специален партньор и колективен участник в първото издание на фестивала.

По време на фестивала ще се проведе и конференция Августиада, на която ще бъдат разисквани въпроси свързани с винопроизводството, пазарите, културата на пиене на вино и др. На 20-ти октомври, събота, по централните улици на Стара Загора ще се проведе Дионисиево шествие с народни песни, музика и танци, с участието на менади, сатири и други древни персонажи, които ще го съпровождат до Регионалния историческия музей. Ще се пресъздаде сцена на гроздобер и на мачкане на грозде в линове от девойки.

По време на изложението посетителите, срещу вход от 5 лв., ще могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Вината, получили най-много гласове (Vox pópuli vox Déi - Глас народен, глас Божи), ще могат да носят знака на Августиада - монета от римско време с изображение на император Каракала. Освен това ще има възможност и за дегустации на кулинарни продукти на изложителите.
Събитието се организира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions