fbpx Рекорден брой проекти в конкурса за КСО | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекорден брой проекти в конкурса за КСО

Рекорден брой проекти в конкурса за КСО

Рекорден брой участници – 56 български и международни компании от цялата страна се състезават в най-престижния конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас, организиран от Форума на бизнес лидерите. Подадени са общо 70 проекта със социална насоченост, реализирани през 2013 г. За  сравнение, през 2011 г. номинации изпратиха 43 компании, а през 2012 г. броят им бе 50.

Организаторите отчитат тенденцията за ръста на участниците като ясен знак както за доверието в мисията за популяризиране на ценностите на (КСО), така и за насърчаване бизнеса в България да развива активна социална политика. Проектите ще оценява независимо и авторитетно жури, което се състои от изтъкнати личности от областта на бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, науката и медиите.

Сред основните критерии за оценка на номинираните социалноотговорни проекти са конкретната полза за обществото, партньорство с други организации, степен на ангажираност на служителите на компанията при осъществяване на проекта, новаторство, обществено признание и оценка, ефективност, финансова рентабилност, както и продължителност и последователност на инициативата.

Категориите, в които ще бъдат отличени компаниите, са шест: „Инвеститор в обществото”, „Инвеститор в околната среда”, „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, „Инвеститор в знанието”, „Маркетинг, свързан с кауза” и „Цялостна КСО политика на малко и средно предприятие”.

Един от всички проекти, включили се в състезанието, ще получи и специалната награда „Енгейдж” за участие и принос на служителите, като носителят й се определя от Международния форум на бизнес лидерите (Великобритания).

Тази година отново най-оспорвана е категорията „Инвеститор в знанието”, където кандидатстват 22 проекта. Силната конкуренция показва, че бизнесът припознава като своя дългосрочна отговорност необходимостта от целенасочени усилия  за подобряване на образователната система.

По традиция значителен е броят и на кандидатурите за „Инвеститор в обществото”, където са получени 20 номинации – сигурна индикация, че компаниите имат волята да инвестират в обществено полезни каузи дори и в трудни икономически времена. 

Двойно повече от предходната година са претендентите за отличието „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”, вероятно в подкрепа на тезата, че отговорното поведение не е привилегия единствено на големите компании.

За приза „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” се борят 9 проекта, а за “Маркетинг, свързан с кауза” и за „Инвеститор в Околната среда” се конкурират по 7 проекта. Победителите ще станат известни по време на официалната церемония по награждаването на 25  февруари 2014 г. 

 

Facebook коментари