fbpx Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет подписаха меморандум за подкрепа на българските производители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет подписаха меморандум за подкрепа на българските производители

На 31 декември 2020 г. членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет подписаха „Меморандум за приемане и изпълнение на общи мерки в подкрепа на българските производители и създаване на възможности за реализация на техни продукти чрез магазините на търговците на дребно на храни и хранителни продукти, опериращи на територията на Република България“.

Приемането на документа е поредна стъпка в обединените усилия на търговските вериги за подкрепа на български производители, която беше още по-активна в условията на пандемия през 2020 г., и продължение на дългогодишната политика на водещите ритейлъри у нас за партньорство с родния земеделски сектор, която датира още от навлизането на представителите на модерната търговия в България.

Меморандумът предвижда осем мерки, които компаниите се ангажират да прилагат:

- Осигуряване на площи в търговските обекти за българските продукти

- Маркетингова подкрепа за по-разпознаваеми български продукти

- Предоставяне на място за фермерски пазари и събития на производители

- Обучения за малки и средни регионални производители и подпомагане при сертифициране на бизнеса им

- По-бързо разплащане с производителите и срещи за договаряне на условия

- Участие в работни групи относно предизвикателствата в земеделския сектор

- Мерките ще се прилагат съобразно спецификите на бизнес модела на ритейлърите

Срокът на действие на меморандума е до 31 декември 2021г., като при необходимост може да бъде удължен. Инициативата е отворена за присъединяване на всеки търговец на храни, който приема и се ангажира да спазва заложените мерки.