fbpx Общините спомагат много за развитие на туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Общините спомагат много за развитие на туризма

етикети

Добрите практики на местната власт в туризма и конструктивното партньорство на държавата с общините и бизнеса са сред важните фактори за привличане на повече чуждестранни граждани за пътуване и почивка в България, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на уъркшопа за професионалисти „Иновативни подходи и добри практики в туристическата дейност на общините”. Конференцията с участието на областни управители, кметове от над 80 общини, браншови организации, предприемачи и експерти от МИЕТ се състоя в Пловдив. Форумът бе в рамките на Световния ден на туризма, организиран от министерството, община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара.

Притока на туристи това лято се оказва добър. По данни на летищата във Варна и Бургас от 1 юни 2012 г. до средата на септември са обслужени със 7.3% повече спрямо същия период на миналата година. Тези резултати са невъзможни без инициативността на местните управи, които прилагат все повече модерни практики за разкриване потенциала на своите региони, каза още Маринов. Той подчерта, че политиката на общините в сектора ускорява диверсифицирането на туристическия продукт и развива специализираните му форми. Всичко това обогатяват имиджа на България като целогодишна дестинация.

Маринов връчи наградите за най-добри постижения в конкурса „Общините за развитието на туризма“, организиран с подкрепата на МИЕТ от Националната медийна група „Парадигма“.
Сред срещата творчески колективи от различни краища на страната представиха изкуството си на открита сцена в Стария град със спектакъла „Опознай България“. Около сцената занаятчии от страната предлагаха своя продукция. Тяхното първо по рода си изложение продължава до неделя.